Taxin från flygplatsen rullade in på uppfarten. Där, i utkanten av Bryssel, väntade ett charmigt hem med öppna dörrar och hundar som galopperade fram för att hälsa. Det här var för några år sedan när jag bodde över en natt hos Helene och minns ett hem som gjorde mig lycklig. Ett hem som levde. Här får du höra Helene Stenmo och hur hennes liv ser ut med man och fem barn, hundar och katter.

Familjen Stenmo består av Helene och Fredrik och så Mikaela som är 17 år, Theodor 15 år, Olivia 14 år, Isabella 10,5 år och Vanessa som är fem år. Helene beskriver att hon för första gången inte känner någon längtan när hon ser en barnvagn på stan.

– Jag har njutit av varje barn, men känner nu att Gud vad skönt, inga mer blöjor.

DET BÖRJADE MED THE COSBY SHOW

Hur kom det då sig att hon ville ha inte bara tre eller fyra, utan fem barn? För det var ingen slump.

– Jag visste tidigt att jag ville ha fem barn. Jag älskade The Cosby Show och gillade det härliga kaoset och värmen som kommer med en stor familj. Och självklart – jag hade lätta graviditeter och förlossningar och har fått friska barn, så det är klart att jag kanske inte hade suttit här med fem barn om det inte varit så. Men en stor familj har alltid varit my calling, och jag har förmånen att kunna vara hemma med barnen.

Troligen spelade hennes egen uppväxt in. Helene är ett av fyra syskon. De växte upp i Bryssel med en mamma som var hemma och en pappa som jobbade och reste mycket. Att de växte upp utomlands tror Helene gjorde familjen ännu tajtare. Och att Helene var tolv år när hennes yngste bror föddes lade kanske grunden för de modersinstinkter och omhändertagande egenskaper hon har så starkt i sig. En förkärlek för storfamiljen kommer säkert också genom den stora släkten som umgås mycket.

– Min pappa är ett av fem syskon och vi har alltid umgåtts mycket. De stora släkt- och familjetillställningarna har alltid varit skönt kaotiska och roliga.

NÄR MAN TAPPAR SIN MAGKÄNSLA

Den montessoriutbildning som Helene gick i England när hon väntade Mikaela förberedde henne väl för den relation hon ville ha med sina barn. Att ta hand om barn kom naturligt för henne, och kändes aldrig stressfyllt. Förutom det där med sömnen då, när hon helt tappade sin egen magkänsla.

– Vi hade tre barn under tre år och var totalt sleep deprived. Jag var desperat och ringde Anna Wahlgren, hon som skulle vara superproffset. Hennes råd var raka motsatsen till det som egentligen kändes som det rätta för oss. Men vi följde råden slaviskt och kan så här i efterhand konstatera att det är nog det sämsta vi har gjort för barnen. Det är så lätt att tappa bort sig själv och sina egna värderingar när man är slutkörd. Idag vet jag bättre hur jag ska ta hand om mig själv för att orka.

I BILEN HITTAR DE ANDNINGSPAUSER

Nu är barnen äldre men det gör förstås inte föräldraskapet lättare. Med tonåringar i huset kommer nya utmaningar. Men Helene upplever ändå att hon har tid för vart och ett av barnen. Eftersom hennes jobb är att finnas där för barnen så finns det inte mycket annat som stressar eller stör.

– Vi äter mat tillsammans, jag hjälper till med läxor när de behöver, jag läser sagor, jag skjutsar dem och tiden i bilen är jätteviktig. Då pratar vi om allt.

De bor nästan på landet och när barnen ska till skolor, kompisar eller aktiviteter behöver de skjuts. Och det får de, trots att det går skolbussar. För i bilen får de tid att snacka. Men Helene har hjälp. För det går förstås inte att få ihop logistiken och vara på alla ställen samtidigt, särskilt inte med en man som reser 170 dagar om året. Hjälp med körning, hjälp med städning hemma – det vill hon inte sticka under stol med att utan ett par extra händer hade det varit kaos på riktigt. Trots att Fredrik reser mycket så är han en högst engagerad pappa.

– Våra roller är väldigt tydliga. Jag har aldrig velat göra karriär – mitt val är hemmet och barnen – och Fredrik har aldrig velat vara hemmapappa. Vi har varit ett par i 23 år och gifta i snart 18 år så vi har en stabil grund att stå på, vilket har underlättat för att hitta smidiga lösningar och hantera kaoset på ett harmoniskt sätt. Vi delar samma familjevärderingar och har skapat ett roligt liv med alla våra barn och djur. Framförallt är vi ett team och när Fredrik är hemma tar han så många körningar han kan, inte för att han måste ”ta igen” sina timmar utan för att det är för honom och barnen värdefulla tillfällen att få umgås.

HUR SER MORGONRUTINEN UT?

– Jag går upp kl 5.30, inte för att det är roligt utan för att det ger mig en timme för mig själv. Då har jag en möjlighet att starta dagen på bästa sätt med meditation eller yoga. Det ger mig tid att gå igenom dagen och förbereda frukosten och skolluncher som ska med. På så vis undviker jag att stressa och kan hantera barnens olika humör på ett positivt sätt.

Att även barnen får den bästa starten på dagen är viktigt för Helene. Därför tänder hon ljus och brasan sprakar för att skapa en mysig stämning för alla. Och så maten, den viktiga:

– Jag vill gärna ge barnen bra mat för att de ska orka och hålla sig friska. Det är ett högt tempo i skolan med många krav, därför ser jag till att de får i sig mat de står sig på. Jag lägger gärna ner tid på att ge dem goda smoothies, blåbärspannkakor eller avocadomackor, något de har vant sig vid och gillar.

När Helene är tillbaka hemma efter att ha kört barnen, då får hon tid för sig själv.

– Jag går alltid ut på en lång skogspromenad med hundarna och jag tränar. När jag rör på mig, kommer ut i naturen och får andas frisk luft då får jag det lugn jag behöver och har en massa energi för allt som ska fixas när eftermiddagen och kvällen med barnen åter tar vid.

MEN FÅR HON ALDRIG BRYT?

Med ett hus som det ständigt råder aktivitet i – blir man inte lite tokig ibland och bara vill vara ifred? För det är alltid många runt middagsbordet – är det inte de egna barnen så är det kompisar på besök. Det är skor man snubblar på i hallen och någon som vill baka när man precis har städat köket.

– Det är klart att jag inte trallar varje dag, säger Helene. Men jag är öppen med barnen och ber alltid om ursäkt om jag har en dålig dag. Mina hundpromenader hjälper mig att få perspektiv på saker och vi har valt att sänka kraven hemma. Vi fäller inga kommentarer om skorna inte står i prydliga rader eller när en handduk råkar ligga kvar på badrumsgolvet. Vi har valt att lägga fokus på annat.

Helene tror att det handlar om inställning.

– Min inställning är för det mesta att ”det löser sig”, för det gör det ju alltid till slut. Livet blir roligare så, än att se problem. För ett år sedan åkte jag till affären för att köpa bananer och kom hem med en hund som behövde ett nytt hem. Idag är Bennie en självklar del av vår familj, en lojal och trygg hund. Så kan det bli!

SÄLLAN TJAFSIGT – MEN DESSA GREJER ÄR VIKTIGA

Att barnen är schysta mot varandra, att de hjälper till och att de gör sitt bästa i skolan – det är något som Helene och Fredrik inte tallar på.

– De stora barnen får hjälpa de mindre och de som är i köket när det är dags för mat får hjälpa till att skölja, hacka och duka. Jag har alltid uppmuntrat barnen till att vara delaktiga, men också för att alla behövs. Det är också viktigt för oss att lära barnen att visa respekt, vara ärliga och ödmjuka. Och vi vill att de fokuserar på skolarbetet, men inte alls för att kunna visa upp högsta betyg utan för att det tuffa skoltempot ställer höga krav och vi vill att de gör sitt bästa utifrån deras egna förutsättningar.

Även om det inte är särskilt tjafsigt hos familjen Stenmo, så är det klart att det finns ipads, mobiler och tv-spel som lockar. Hur gör man för att hantera detta?

– Ipads, mobiler och dataspel, I hate them. Men jag vet att det är en del av våra barns generation. Under veckodagarna är målet att minimera användandet, framförallt för de två yngsta. I första hand kommer läxorna och sedan vill jag helst att de leker ute eller läser en bok innan de försvinner in i cyber space.

Och slappna av med sin mobil, det har vi alla behov av ibland. Oavsett om vi har två eller fem barn som pockar på vår uppmärksamhet. Jag och Helene skulle kunna fortsätta prata i timmar, men vi båda har förstås annat att göra idag. De där lugna morgnarna med tända ljus och de goda frukostarna, de ska jag från och med imorgon börja med. Stor tack Helene för att du ville dela med dig av hur ditt liv ser ut – jag tycker att det låter precis så underbart, och levande, som jag upplevde det, det där dygnet när jag ramlade in i din vardag.

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.

läs mer