RÖDKÅLSSALLAD TILL JULBORDET.

FÖRÄLDRATIPS, PRYLAR

I influensatider behöver vi boosta oss så mycket det bara går. Du tar väl din gurkmeja-shot, d-vitamin och synbiotika? Och så maten, den viktiga. Här är en boostsallad för dig – men testa för all del om barnen vill tugga i sig det hela (tveksamt …). Och kanske det bästa tipset: servera salladen till tjocka släkten på julbordet. Ett perfekt komplement till sillen, Janssons och köttbullarna.

APELSIN & RÖDKÅLSALLAD

DET HÄR BEHÖVER DU (3-4 pers)

  • 300 gram rödkål
  • 3 saftiga apelsiner
  • 150 gram granatäppelkärnor (finns även att köpa frysta)
  • 1 dl melonkärnor, rostade
  • en påse babyspenat
  • 1/2-1 citron och finrivet skal
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • flytande honung
  • salt & peppar

GÖR SÅ HÄR:
Finriv rödkålen på mandolin, eller skär i tunna strimlor. Skala och skiva apelsinerna tunt. Gröp ur granatäppelkärnorna.
Rosta melonkärnorna i en stekpanna med 1 msk olja.

Blanda citronvinaigrette efter tycke och smak genom att mixa citron, citronskal, olivolja, vinäger, honung och kryddor.

När det sedan är dags att servera, varva rödkålstrimlor, apelsinskivor, granatäppelkärnor och spenatblad på ett fint fat.
Toppa med de rostade melonkärnorna och ringla över den smakrika citronvinaigretten. Bon appétit eller Joyeaux Noël!

Recept & bild: Louise Bondebjer på Lisa på landet.

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA