NU SKA JAG BLI HJÄRNSMART.

EGEN FÖRETAGARE, FÖRÄLDRATIPS, KURS

Glad i hågen, med ett överskott av energi återvände jag hem och startade igång vardagen. Bara några timmar efter att vi landat på Arlanda, hade jag bokat in mig på tre kurser. Bara så där.

Den första började idag – och ska pågå i fyra veckor, på distans. Den andra börjar imorgon med fyra heldagar på Söder. Den tredje är i mars och den har jag inte börjat tänka på än. Den handlar om stresshantering och det kommer jag behöva då.

Föreläsningen jag var på idag, som kickade igång fyraveckorsprogrammet, handlar också om hur man kan minska stressen. Vi kommer lära oss om hur man bäst planerar och fokuserar sin dag för att få mer gjort. Superintressant! Att förstå hur hjärnan faktiskt fungerar och hur vi bäst kan hjälpa den att maxa dess kapacitet för att inte bara prestera på topp, utan för att också kunna koppla av. Så att vi inte känner oss överväldigade och utmattade av den där att göra-listan som aaaaaldrig tar slut. Och så att vi har ork och lust kvar när arbetsdagen är slut och kvällspasset med hämtningar, körningar, middagsmat, tvätthögen och nattningen tar vid.

Det första jag lärde mig på morgonens föreläsning och som jag ska jobba med nu varje dag är att 1) planera, 2) fokusera och 3) chilla. Ingen rocket science där direkt.

Men det är tyvärr ofta detta det faller på, varje dag. Att jag inte planerar och prioriterar rätt, att jag inte sitter fokuserat när jag väl ska göra det som måste göras, utan det tar dubbelt så lång tid för att mobilen plingar till eller något annat urviktigt måste göras innan (boka in tandläkaren eller hänga tvätten…)

Så från och med nu ska jag träna mig på att planera min dag, prioritera alla måsten och välja ut TRE saker (de viktigaste) som ska bli gjorda direkt på morgonen (när vår hjärna är på topp, pigg och fräsch med nya hjärnceller). Dessa tre saker kommer jag riva av genom att fokusera för att jag stänger av mobilen och stänger ner alla fönster i datorn utom de jag måste ha för att bli klar med de där viktiga grejerna.

Eftermiddagen kan man, enligt programmet och forskningen, ägna åt sådant som går lite på rutin. Sådant som inte kräver så mycket av hjärnan. När det sedan är dags att hämta barnen så kan jag i en ideal värld, om jag följer programmet och gör mitt bästa, kunna fokusera på dem utan att vara irriterad och stressad över allt det som ligger över mig, som inte blev gjort.

Det här ska bli så underbart. Det ska bli riktigt skönt att bli hjärnsmart!

Är du nyfiken på kursen, kolla in Mental ergonomi på Resultatbolaget.se

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.

läs mer