TRÄFFA LOTTA I USA.

FÖRÄLDRATIPS, INSPIRATION, INSPO-MAMMAN

”Vi kan prata om allt – inget är för laddat”

Vi ”ses” på Facetime. Hos Lotta Strandell är klockan 8 på morgonen och hon har redan rivit av dagens träningspass på gymmet. Med rosiga kinder och en jäkla energi, precis så som jag känner henne, delar hon med sig av sitt liv over there. Syftet med vårt samtal är att få veta mer om vad hon gör för att få en så fin och nära relation till sina barn. För hennes insta-bilder ljuger inte.

För nio år sedan sålde familjen huset strax utanför Stockholm och korsade Atlanten för att sätta bo i Westport, Connecticut, en timme utanför New York. Då var de tre barnen ganska små. Idag är Filip 16 år, Tom är 15 år och Franca är 11 år.

Livet och att växa upp i USA har såklart präglat hela familjen. Men sammanhållningen hade garanterat varit lika stark vart än de hade slagit sig ner. Här ger Lotta Strandell sin bild av vad hon tror är nyckeln till den tajta relation de skapat i sin familj.

Barnens olika behov får styra
Man connectar förstås med sina barn på lite olika vis, det förklarar Lotta på ett så självklart sätt när jag ber henne beskriva hennes relation till sina barn.

– Min relation med mina barn ser olika ut, de är ju olika personer. Med Filip har jag en relation som bygger mycket på att vi snackar om allt. Medan med Tom har vi hittat en speciell relation där vi möts genom mitt engagemang i hans fotboll. Franca är däremot supersjälvständig och bryr sig inte så mycket om jag är med och tittar på ridningen eller inte, men vi har väldigt mysigt och kul när vi hänger, framförallt när vi åker på fotbollsturneringar. Tvättäkta kvalitetstid.

Det känns coolt och måhända osvenskt när Lotta beskriver hur hon inte räds att prata om varken sex, droger eller tjejer med sin 16-åring. Barnens kompisar har inget emot att bli skjutsade av Lotta till träningarna, i hennes bil får man snacka om allt.

– Vi har kul tillsammans, det är öppet och ärligt och inget ämne är för laddat. Jag kan dela med mig av mina egna erfarenheter och det tror jag bidrar till att barnen kan komma till mig med alla sina funderingar eller utmaningar.

Lotta är samtidigt tydlig med att hon inte vill vara barnens kompis. Hon är mamma och ser sin roll som deras bollplank och stöttar där de behöver.

Helgluncherna är heliga
Som alla andra familjer är veckorna och helgerna hektiska, med tufft skolarbete och otaliga träningar. Men de ser alltid till att umgås när de kan. Inte på ett påtvingat sätt, utan för att alla vill. På helgerna äter de i stort sett alltid lunch ute tillsammans, antingen inne i ”city” eller i krokarna där de bor.

– Det här älskar vi alla. Vi får tid att snacka igenom veckan, ta upp allt som hänt, bra som mindre bra grejer. De blir roliga diskussioner och många garv. Min man har världens knäppaste humor, och de går barnen igång på, haha.

I USA försvinner barnen iväg på college direkt efter high school, det betyder att Filip bara har två och ett halvt år kvar hemma, och tätt därefter drar Tom iväg.

– Det är så få år kvar som vi kan ha det så här, så familjetiden är superviktig. Vi har valt att prioritera bort många sociala grejer, för jag vet att om några år kommer jag ha all tid i världen för tjejmiddagar och annat som jag vill göra mer av, säger Lotta.

Fattar deras värld
Utöver bilden av de härliga, flamsiga familjeluncherna som Lotta ger mig, kommer toppnumret: heldagarna i The Hamptons. När de för ovanlighetens skull har en helt tom lördag eller söndag, lämnar de huset redan i gryningen, tar färjan till Hamptons och tillbringar hela dagen på stranden. Hur härligt?

Men som i vilken familj som helst finns det en vardag med mobiler och tv-spel i källaren som pockar på uppmärksamhet. I Lottas fall visar det sig att detta inte heller är någon issue.

– Jag tror jag har en förmåga att sätta mig in i deras värld, i deras verklighet. Sociala medier är en del av vår vardag, och vi har aldrig behövt några förhållningsregler med mobilerna. När de gjort sina läxor och aktiviteter så får de spela Fifa i källaren om de vill. Herregud jag kollar ju också sociala medier stup i kvarten, då kan jag knappast döma dem.

I mina öron hör jag en mamma med väldigt mycket sunt förnuft som intresserar sig för sina barn och finns där när de behöver. Hennes värderingar sprider sig som ringar på vattnet och verkar ha skapat en gemenskap som både vuxna och barn mår bra av. Det kan vi andra gärna inspireras av. De där familjeluncherna med barnen och deras kompisar, de ska jag också börja införa!

Tack Lotta för att du delar med dig av ditt fina och självklara förhållningssätt.
Följ Lottas liv på hennes blogg Kalaslotta i USA.

 

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.

läs mer