FÖRELÄSNING OM DITT BARNS LIV PÅ NÄTET

BOKTIPS, EXPERTER, FÖRÄLDRAKURS, FÖRÄLDRATIPS, FÖRELÄSNING, MARIA DUFVA, NÄTVETT, SKÄRMTID, SKOLAN

Barnen lever stora delar av sitt liv med skärmar. De gör skolarbete där, träffar sina kompisar i chattar och på spel, de kopplar av med en film. Osv. Skärmar och nätet är förstås här för att stanna. Men har vi hängt med? Vet vi egentligen hur våra barn lever på nätet? Har vi koll på farorna? För nu är det inte bara fula gubbar i en Volvo 240 som barnen ska akta sig för. Här är viktig info om våra barns liv på nätet. Inte minst vill jag bjuda in dig till världens viktigaste föreläsning – om du skulle vara i Stockholmstrakten måndagen den 17 december. Kom på kunniga & engagareade Maria Dufvas föreläsning om ditt barns liv på nätet.

I dag har i princip alla 10-åringar en egen smartphone, en 10-årig pojke spelar i snitt onlinespel tre timmar om dagen och 15 procent av alla tvååringar använder internet dagligen. Ändå frågar vi fortfarande våra barn hur de haft det i skolan eller vilka kompisar de lekt med – men inte lika självklart hur de har det på nätet.

Det finns massor av bra grejer med skärmar och nätet, förstås. Men också en massa faror i form av utnyttjande, mobbning och näthat.

Det här kan vara bra att veta:

  • Det är inte ovanligt att tjejer i 4:an eller 5:an får “dickpics” (penisbilder) skickade till sig
  • Pedofiler och andra som vill komma i kontakt med unga skaffar fejkkonton där de låtsas vara i barnets ålder och tjatar på barnen att de ska skicka nakenbilder.
  • På spel som GTA lär sig barnen att mörda och köpa horor.
  • Även om ditt barn inte själv har våldsamma dataspel så kan de en knapptryck bort titta på när andra spelar spel på Youtube.
  • Bilder på nätet finns kvar för alltid. Lägger ditt barn upp en bild på sig själv eller någon annan, även om det är i en stängd grupp eller på ett privat konto så kan någon alltid ta en skärmdump och sprida vidare.

Så vad kan man göra?

1. Ta reda på var ditt barn är på nätet. Att inte ha koll på spelen är detsamma som att inte veta var dina barn befinner sig i den fysiska världen flera timmar per dygn vilket är helt otänkbart för de flesta föräldrar. Titta tillsammans, låt ditt barn visa dig både kommentarsfält, sms/snap-konversationer, hur spelen funkar, vilka Youtubers de följer osv.

2. Prata med ditt barn om faror på nätet (Elin 14 år kan i själva verket vara Arne, 39 år), samtycke (aldrig lägga upp eller sprida något utan att fråga vedebörande först) och konsekvenser av för mycket spelande (allt stillasittande ger många negativa hälsoeffekter, sömnen påverkas, bristande motivation och koncentrationsförmåga i skolan, konflikter hemma, den empatiska förmågan kan försämras och man spelar våldsbenägna spel).

3. Använd Apples nya skärmtid-funktioner eller skapa andra regler för att begränsa vad du anser att ditt barn får göra och se på nätet. Man kan ställa in skärmtid, begränsa appar och sajter. Gör gärna detta tillsammans barn har lättare att följa regler om de får vara med och bestämma och förstå varför vi gör som vi gör.

4. Köp och läs kriminologen Marias Dufvas böcker, “Mitt barn på nätet” riktar sig till föräldrar och “Värsta bästa nätet” vänder sig barn.

Och kom på föreläsningen måndagen den 17 december kl 18-20 på Änglagaraget på Valevägen 26 i Djursholm strax utanför Stockholm. Köp din biljett här

 

 

 

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA