Dela gärnaShare on FacebookEmail to someone

VINTERMATEN – VEGO-LASAGNE

FAMILJEMAT, FÖRÄLDRATIPS, INSPIRATION, RECEPT

Efter en lång dag på skolan eller jobbet. Efter pulka- eller skidbacken. Eller bara som comfort food om natten blev sen. Här tipsar jag om en vegetarisk lasagne jag hittade på Green Kitchen. Denna är perfekt för oss som är glutenintoleranta, grönsaksjagande och hungriga människor. Den tar sin lilla tid, så preppa gärna i förväg och bara värm på när det är dags att äta.

Lasagne med grillade grönsaker
4-6 personer

 • Tomatsås (se recept längre ner)
 • 1 paket fullkornslasagne (eller glutenfri)
 • Citronricotta (se recept längre ner)
 • Grillade grönsaker (se recept längre ner)
 • 1 stor påse mozzarellaost (250 g)

Sätt ugnen på 180°C. Börja med att breda ut ett tunt lager tomatsås i en ugnssäker form (33×23 cm), lägg på ett lager lasagneplattor, bred ut ett lager citronricotta, ett lager grillade grönsaker, ett lager grönkål och ett lager tomatsås. Repetera den här processen 2-3 varv, avsluta det sista lagret med resten av de grillade grönsaker, tomatsåsen, citronricottan och den rivna mozzarellaosten. Låt stå i ugnen i ca 40-50 minuter.

Tomatsås (arrabiata

 • 3 msk olivolja
 • 1 mellanstor lök (finhackad)
 • 3 vitlöksklyftor (finhackade)
 • 1 färsk chili (mellanstark, finhackad)
 • 25-30 kalamataoliver (urkärnade)
 • 2 msk kapris
 • 4 stora färska tomater (klyftade)
 • 2 burkar hela skalade tomater
 • 1 stort knippe färsk basilika
 • salt & peppar

 

Värm olivolja i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i 2-3 minuter. Häll i oliver, kapris och de färska tomaterna och låt det fräsa några minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt koka i 10 minuter, sänk värmen och låt småputtra i en halvtimma under lock. Smaka av med salt och peppar.

Grillade grönsaker

 • 2 msk olivolja
 • salt
 • 2 squash (tunt skivade)
 • 1 aubergine (tunt skivad)
 • 300 g svamp
 • 300 g färsk grönkål eller spenat
 • 1 vitlöksklyfta

Vänd squash- och aubergineskivorna i olivolja och salt och grilla dem i ugnen på 200°C i ca 10 minuter. Grilla under tiden svampen och grönkålen i en stekpanna med olivolja, salt och vitlök i ca 5 minuter. Man kan också grilla squashen och auberginen i en grillpanna, det viktiga är att grönsakerna släpper ifrån sig vatten innan de hamnar i lasagnen.

Citronricotta

 • 500 g ricottaost
 • 1 liten ekologisk citron (skal och juice)
 • 1 stort knippe färsk basilika (finhackad)
 • flingsalt
 • citronpeppar

Blanda alla ingredienserna med ricottaosten i en stor skål.

 

Foto från Green Kitchen

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

WEBBKURS! BLI DEN FÖRÄLDER DU VILL VARA

Känner du att du lätt tappar tålamodet? Blir irriterad, tjatar och inte fattar varför barnen aldrig kan göra som du säger. Och händer det att du oroar dig. Är ditt barn lite ensamt tro? Min nya webbkurs vänder sig till föräldrar med små och stora barn som vill bli lite säkrare.

läs mer

DET SENASTE FRÅN INSTAGRAM