MIDDAGSTIPSET! SNABBA LAXEN
Inspirationen tryter. Lusten dalar. Orken slocknar. Men mat ska vi ha, vareviga dag. Bättre var det förr, när det bara var en person i hushållet som kunde leva på smågodis eller ett lass pasta med smör. Nu är man ju liksom lite ansvarig. För både sig själv (vill ju vara en mamma som håller i många, många år till) och för sina små (vill ju gärna ge dem lite att stå sig på). Då blir det till att fiska fram något ur kylen och snabbt swisha ihop. Tur att där ligger en salmalax med bäst före-datum imorgon. Och några potatisar som än inte fått groddar. Vi kör:
SALMALAX med INGEFÄRSROSTADE POTATISAR & RUCOLAOLJA
(för ca 6 personer)
Det här behöver du till de ingefärsrostade potatisarna:
- 1 kg små fasta potatisar, delade
- 3 msk solrosolja
- 4 små rödlökar, i skivor
- 6 msk färsk ingefära, finriven
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- flingsalt
- en påse rucola
- ett gäng rädisor, i skivor
Det här behöver du till firren:
- ca 800 gram Salmalax
- 4 msk sesamolja
- svarta & ljusa sesamfrön
- flingsalt
Det här behöver du till ruccolaoljan:
- 1 stor näve färsk rucola, sköljd och avrunnen
- 1-1 1/2 dl solrosolja
- ngn msk vitvinsvinäger
- ngn tsk flytande honung
- salt/peppar
Det här kan vara gott till:
- citronklyftor
- tunt skivade rädisor
GÖR NU SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de delade potatisarna i en skål tillsammans med olja, rödlöksskivor, färsk ingefära, vitlök och flingsalt.
Lägg i en ugnsfast form och rosta i ugnen tills de fått fin färg, ca 30-40 min. Rör ev om under tiden. Under tiden, dela salmalaxen i portionsbitar, ca 4-6 st, lägg på bakpappersklädd plåt och pensla med sesamolja och strö över sesamfrön samt flingsalt. Då potatisen är klar, ta ut från ugnen och sänk värmen till ugnsvärme 125 grader. Ugnsbaka laxen i ca 15 minuter. Under tiden, mixa rucola och solrosolja med stavmixer i en hög bunke, mixa till en slät olja. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar.
Servera den bakade laxen med de rostade potatisarna. Värm gärna på potatisarna i ugnen precis innan servering då laxen är klar, på ca 225 grader. Sväng runt lite rucola och rädiseskivor med potatisen just innan servering. Ringla rucolaoljan över och servera med citronskivor och de hyvlade rädisorna i skålar.
Recept & bild av Louise Bondebjer. Kolla in hennes finfina blogg
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
MÖT JENNY – HUSFRUN I TOSCANA
Jenny bor sedan över 20 år i Italien. Numera med italiensk man och två barn. Hur är livet i Toscana egentligen? En fin skildring av Jennys vardag får du här.
PODD-TIPS FÖR BARN.
Poddar är mysigt att lyssna på, ibland kul. Tycker jag. Och så tänkte jag att det kanske finns några för barn också. Det fanns det. Kolla in poddtipsen här.
MÖT EVA SOM HAR TRE VUXNA BARN. HUR “LYCKAS MAN”?
Idag träffar jag Eva som nu har tre vuxna söner. Hur har hon gjort för att skapa en så fin och nära relation med sina tre killar, som alla är väldigt olika? Och vilka är hennes bästa tips för oss som är mitt uppe i livet med små och halvstora barn?