GLUTENFRIA SEMLOR.
Fettisdagen (säger man Fettis-dagen eller Fet-tisdagen?) är här först om en månad. Men redan innan saffransbullarna och pepparkakorna reats ut började hyllorna fyllas av semlor. De göttiga. Kanske inte alla tycker – men ni som gillar semlor, men inte vill eller kan äta gluten, för er har jag hittat ett lite nyttigare recept hos Ida Warg.
DET HÄR BEHÖVER MAN:
- 25 g smör
- 3-3,5 dl havremjöl
- 1/2 paket jäst
- 1,25 dl mandelmjölk
- 1/2 dl kokossocker
- 1 tsk stött kardemumma
- en nypa havssalt
- ägg till penslingen
- 1 dl mandelmjöl
- 1-2msk agavesirap
- sojagrädde (eller vanlig visp)
- ev florsocker
GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och häll sedan ner mjölken. Låt svalna till 37 grader och smula ner jästen. Häll sedan ner socker, salt och kardemumma. Blanda ner havremjölet men spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa i 30 minuter. Forma sedan 4-5 bullar och lägg på en plåt och täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Vispa ägget och pensla bullarna. Baka i ugnen på 250 grader i 8 min. Under tiden, blanda mandemjöl och agavesirap. Vispa grädden. Låt bullarna svalna på galler, skär sedan av hatten och gröp ur lite av degen i mitten för att klicka i mandelmassan och grädden. Sätt tillbaka hatten och pudra med florsocker om du skulle vilja. Happy Semmeldag!
Bild & recept från Ida Warg.
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
VINTERN ÄR HÄR. FEM SÄTT ATT KLARA DEN.
Täckisar, vantar och Sorels. Hej då höstlov, hallå vinter. Lite härligt är det ändå. Men snart kommer vi ruttna och klaga över mörkret och geggan. Hur kan vi bästa boosta inför ett halvår till vår? Fem tips kommer här.
SÅ HÄR BLIR LÅNGRESAN MED BARN SMIDIG
Snart är det höstlov och ni kanske ska ut resa. Då kan du behöva lite smarta (och kanske självklara) tips på att resan med de små ska bli lite smidigare.
FEM BRA GREJER VARJE DAG
Idag får du en övning som kommer boosta dig själv. Och träna dig på att faktiskt se vad som funkar bra och vad du ändå har att vara tacksam för (trots om dagen varit en jäkla skitdag).