GLUTENFRIA SEMLOR.
Fettisdagen (säger man Fettis-dagen eller Fet-tisdagen?) är här först om en månad. Men redan innan saffransbullarna och pepparkakorna reats ut började hyllorna fyllas av semlor. De göttiga. Kanske inte alla tycker – men ni som gillar semlor, men inte vill eller kan äta gluten, för er har jag hittat ett lite nyttigare recept hos Ida Warg.
DET HÄR BEHÖVER MAN:
- 25 g smör
- 3-3,5 dl havremjöl
- 1/2 paket jäst
- 1,25 dl mandelmjölk
- 1/2 dl kokossocker
- 1 tsk stött kardemumma
- en nypa havssalt
- ägg till penslingen
- 1 dl mandelmjöl
- 1-2msk agavesirap
- sojagrädde (eller vanlig visp)
- ev florsocker
GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och häll sedan ner mjölken. Låt svalna till 37 grader och smula ner jästen. Häll sedan ner socker, salt och kardemumma. Blanda ner havremjölet men spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa i 30 minuter. Forma sedan 4-5 bullar och lägg på en plåt och täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Vispa ägget och pensla bullarna. Baka i ugnen på 250 grader i 8 min. Under tiden, blanda mandemjöl och agavesirap. Vispa grädden. Låt bullarna svalna på galler, skär sedan av hatten och gröp ur lite av degen i mitten för att klicka i mandelmassan och grädden. Sätt tillbaka hatten och pudra med florsocker om du skulle vilja. Happy Semmeldag!
Bild & recept från Ida Warg.
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
SÄG INTE BÖNPASTA. KALLA DET HALLOWEEN-SPAGETTI.
Få barn jublar över nyheter i köket. Varför liksom testa rotfrukter, bönpasta och avancerade fiskrätter när man kan äta falukorv och makaroner. Tänker barnen. Men har du testat att byta namn på maten. Halloween-pasta, skulle det kunna vara nåt?
UPPMÄRKSAMMA ALLT BRA. PRECIS ALLT.
Barn gör mer av det som de får uppmärksamhet kring. Så man kan ganska lätt och snabbt bryta ett trist mönster av tjat kring allt det de INTE gör, och istället uppmärksamma och uppmuntra allt de faktiskt gör bra och rätt – och så kommer vi får se mer av det beteendet.
BOKTIPSET! ETT MÅSTE FÖR ALLA FÖRÄLDRAR.
Denna bok är den enda du måste läsa om du vill förstärka det som redan fungerar hemma och få en så bra relation med dina barn som möjligt. Fråga mig, jag har plöjt igenom de flesta (ta det där sista med en nypa salt, än väntar många på att bli lästa).