VINTERMATEN – VEGO-LASAGNE

Efter en lång dag på skolan eller jobbet. Efter pulka- eller skidbacken. Eller bara som comfort food om natten blev sen. Här tipsar jag om en vegetarisk lasagne jag hittade på Green Kitchen. Denna är perfekt för oss som är glutenintoleranta, grönsaksjagande och hungriga människor. Den tar sin lilla tid, så preppa gärna i förväg och bara värm på när det är dags att äta.
Lasagne med grillade grönsaker
4-6 personer
- Tomatsås (se recept längre ner)
- 1 paket fullkornslasagne (eller glutenfri)
- Citronricotta (se recept längre ner)
- Grillade grönsaker (se recept längre ner)
- 1 stor påse mozzarellaost (250 g)
Sätt ugnen på 180°C. Börja med att breda ut ett tunt lager tomatsås i en ugnssäker form (33×23 cm), lägg på ett lager lasagneplattor, bred ut ett lager citronricotta, ett lager grillade grönsaker, ett lager grönkål och ett lager tomatsås. Repetera den här processen 2-3 varv, avsluta det sista lagret med resten av de grillade grönsaker, tomatsåsen, citronricottan och den rivna mozzarellaosten. Låt stå i ugnen i ca 40-50 minuter.
Tomatsås (arrabiata
- 3 msk olivolja
- 1 mellanstor lök (finhackad)
- 3 vitlöksklyftor (finhackade)
- 1 färsk chili (mellanstark, finhackad)
- 25-30 kalamataoliver (urkärnade)
- 2 msk kapris
- 4 stora färska tomater (klyftade)
- 2 burkar hela skalade tomater
- 1 stort knippe färsk basilika
- salt & peppar
Värm olivolja i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i 2-3 minuter. Häll i oliver, kapris och de färska tomaterna och låt det fräsa några minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt koka i 10 minuter, sänk värmen och låt småputtra i en halvtimma under lock. Smaka av med salt och peppar.
Grillade grönsaker
- 2 msk olivolja
- salt
- 2 squash (tunt skivade)
- 1 aubergine (tunt skivad)
- 300 g svamp
- 300 g färsk grönkål eller spenat
- 1 vitlöksklyfta
Vänd squash- och aubergineskivorna i olivolja och salt och grilla dem i ugnen på 200°C i ca 10 minuter. Grilla under tiden svampen och grönkålen i en stekpanna med olivolja, salt och vitlök i ca 5 minuter. Man kan också grilla squashen och auberginen i en grillpanna, det viktiga är att grönsakerna släpper ifrån sig vatten innan de hamnar i lasagnen.
Citronricotta
- 500 g ricottaost
- 1 liten ekologisk citron (skal och juice)
- 1 stort knippe färsk basilika (finhackad)
- flingsalt
- citronpeppar
Blanda alla ingredienserna med ricottaosten i en stor skål.
Foto från Green Kitchen
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
SÄG INTE BÖNPASTA. KALLA DET HALLOWEEN-SPAGETTI.
Få barn jublar över nyheter i köket. Varför liksom testa rotfrukter, bönpasta och avancerade fiskrätter när man kan äta falukorv och makaroner. Tänker barnen. Men har du testat att byta namn på maten. Halloween-pasta, skulle det kunna vara nåt?
UPPMÄRKSAMMA ALLT BRA. PRECIS ALLT.
Barn gör mer av det som de får uppmärksamhet kring. Så man kan ganska lätt och snabbt bryta ett trist mönster av tjat kring allt det de INTE gör, och istället uppmärksamma och uppmuntra allt de faktiskt gör bra och rätt – och så kommer vi får se mer av det beteendet.
BOKTIPSET! ETT MÅSTE FÖR ALLA FÖRÄLDRAR.
Denna bok är den enda du måste läsa om du vill förstärka det som redan fungerar hemma och få en så bra relation med dina barn som möjligt. Fråga mig, jag har plöjt igenom de flesta (ta det där sista med en nypa salt, än väntar många på att bli lästa).
DET SENASTE FRÅN INSTAGRAM
Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.