VINTERMATEN – VEGO-LASAGNE

FAMILJEMAT, FÖRÄLDRATIPS, INSPIRATION, RECEPT

Efter en lång dag på skolan eller jobbet. Efter pulka- eller skidbacken. Eller bara som comfort food om natten blev sen. Här tipsar jag om en vegetarisk lasagne jag hittade på Green Kitchen. Denna är perfekt för oss som är glutenintoleranta, grönsaksjagande och hungriga människor. Den tar sin lilla tid, så preppa gärna i förväg och bara värm på när det är dags att äta.

Lasagne med grillade grönsaker
4-6 personer

  • Tomatsås (se recept längre ner)
  • 1 paket fullkornslasagne (eller glutenfri)
  • Citronricotta (se recept längre ner)
  • Grillade grönsaker (se recept längre ner)
  • 1 stor påse mozzarellaost (250 g)

Sätt ugnen på 180°C. Börja med att breda ut ett tunt lager tomatsås i en ugnssäker form (33×23 cm), lägg på ett lager lasagneplattor, bred ut ett lager citronricotta, ett lager grillade grönsaker, ett lager grönkål och ett lager tomatsås. Repetera den här processen 2-3 varv, avsluta det sista lagret med resten av de grillade grönsaker, tomatsåsen, citronricottan och den rivna mozzarellaosten. Låt stå i ugnen i ca 40-50 minuter.

Tomatsås (arrabiata

  • 3 msk olivolja
  • 1 mellanstor lök (finhackad)
  • 3 vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1 färsk chili (mellanstark, finhackad)
  • 25-30 kalamataoliver (urkärnade)
  • 2 msk kapris
  • 4 stora färska tomater (klyftade)
  • 2 burkar hela skalade tomater
  • 1 stort knippe färsk basilika
  • salt & peppar

 

Värm olivolja i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i 2-3 minuter. Häll i oliver, kapris och de färska tomaterna och låt det fräsa några minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt koka i 10 minuter, sänk värmen och låt småputtra i en halvtimma under lock. Smaka av med salt och peppar.

Grillade grönsaker

  • 2 msk olivolja
  • salt
  • 2 squash (tunt skivade)
  • 1 aubergine (tunt skivad)
  • 300 g svamp
  • 300 g färsk grönkål eller spenat
  • 1 vitlöksklyfta

Vänd squash- och aubergineskivorna i olivolja och salt och grilla dem i ugnen på 200°C i ca 10 minuter. Grilla under tiden svampen och grönkålen i en stekpanna med olivolja, salt och vitlök i ca 5 minuter. Man kan också grilla squashen och auberginen i en grillpanna, det viktiga är att grönsakerna släpper ifrån sig vatten innan de hamnar i lasagnen.

Citronricotta

  • 500 g ricottaost
  • 1 liten ekologisk citron (skal och juice)
  • 1 stort knippe färsk basilika (finhackad)
  • flingsalt
  • citronpeppar

Blanda alla ingredienserna med ricottaosten i en stor skål.

 

Foto från Green Kitchen

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

NÄR DITT BARN INTE VILL GÅ TILL SKOLAN

NÄR DITT BARN INTE VILL GÅ TILL SKOLAN

Tänk om ditt barn inte vill gå till skolan – fast han brukar älska skolan och ju har massor av kompisar. Eller om ditt barn plötsligt verkar ängsligt eller blir arg och irriterad – och att du misstänker att det är något i skolan som inte känns helt bra. Här är några tips på hur man kan göra i sådana lägen.

läs mer
DÄRFÖR ÄR MUTOR EN DÅLIG IDÉ

DÄRFÖR ÄR MUTOR EN DÅLIG IDÉ

Ibland sker det helt medvetet, ibland händer det att vi hasplar ur oss hot och mutor per automatik. Kanske straffar vi också. ”Om du inte äter upp maten så får du inget lördagsgodis” – ett klassiskt hot med straff som följd. Vi säger det i en trist ton. Vi låter lite överlägsna. Vi tror vi lär dem en läxa genom att straffa. Men hur kan vi göra istället?

läs mer
DISKEN KAN VÄNTA FÖR DEN HAR INGA KÄNSLOR

DISKEN KAN VÄNTA FÖR DEN HAR INGA KÄNSLOR

“Be silly first, do the dishes later.” Hur vore det om vi för en kort stund kunde släppa alla måsten och göra nåt kul först. Alltså inte städa, diska, tvätta eller plocka. Utan leka & göra något kul med barnen innan alla trista vardagssysslor måste göras. Jag lovar att alla blir gladare.

läs mer

DET SENASTE FRÅN INSTAGRAM

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.