SÄG INTE BÖNPASTA. KALLA DET HALLOWEEN-SPAGETTI.
Ja, jag fattar att alla barn kommer pilla bort fänkålen, champinjonerna, rädisorna och tomaterna. Kanske till och med sesamfröna. Vad blir då kvar? Svart bönspaggetti, som de så klart inte heller kommer att äta eftersom det inte är ”vanlig” pasta.
Men – nu måste vi vara kreativa. Vad händer om du kallar pastan för “Halloween-pasta”? Går det bättre då? Vad händer om du kör en vanlig köttfärssås men med Halloween-pasta istället. Uppmuntra dem att smaka lite åtminstone. Klart de kanske inte köper denna spagetti från dag 1, men var lite ihärdig. Fortsätt servera, till slut faller poletten ner.
Ett annat tips är detta. Om dina barn inte älskar grönsaker. Riv i lite zucchini och morötter köttfärssåsen. Barn gillar inte stora bitar, men de kan passera obemärkt förbi och rakt ner i tarmen om det är finrivet. Testa!
Okej, här kommer ett recept, troligen mer anpassat för vuxna. Men vet vet, barnen kanske kommer älska Halloween-pastan också.
Svart bönspagetti med ugnsrostad fänkål
DET HÄR BEHÖVER DU:
- 2-3 medelstora fänkål
- 3 msk oskalade sesamfrön
- 2 vitlöksklyftor
- olivolja
- flingsalt/örtsalt
- 1 ask småtomater (gula och röda)
- ca 150-200 gram champinjoner/mkantareller
- 3 medelstora rädisor
- 200 gram Spagetti på svarta bönor (görs av ”à la Eco”)
Citron & persiljeolja:
- 1 dl kallpressad god olivolja
- 1 näve slätbladig persilja
- citronskal från 1/2 citron
- flingsalt/örtsalt
- svartpeppar
- honung
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 230 grader. Skär fänkålen i mindre avlånga bitar, lägg i ugnsfast form och strö sesamfrön. Finhacka vitlök och ringla olivolja över, blanda! Rosta i ugn i ca 15 minuter, lägg sedan i hela småtomater, rör om och låt rostas ihop i ca 15 minuter till. Under tiden, stek svampen, delade i mindre bitar, i stekpanna med lite olivolja. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, ca 6-8 minuter. Strimla eller hyvla rädisorna tunt på mandolin. Häll olivolja, persilja, citronskal, salt, svartpeppar och honung i en liten skål och kör slät med stavmixern i några minuter. Smaka av så att det är balans mellan salt och sött. Häll pastan genom durkslag och lägg på vackert fat. Toppa med de ugnsrostade grönsakerna, den stekta svampen, rädisorna och till sist örtoljan!
Receptet är framtaget i samarbete med Louise Bondebjer med bloggen Lisa på landet. För mer härliga bilder & andra recept, kolla in den underbara bloggen här →
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
TRE TOPPTIPS FÖR FAMILJEHARMONI
Mina tre bästa tips för ett mer harmoniskt familjeliv. Preppa rätt, vänd på steken och lyssna – inte lösa.
BETEENDET ÄR LEDTRÅDEN
Vad försöker våra barn säga oss genom sina beteenden? Och hur kan vi bäst möta dem när de är arga, bråkiga, sura, otåliga, avundsjuka, ledsna?
VINTERMATEN – VEGO-LASAGNE
Efter pulka- eller skidbacken, efter en lång dag på skolan och jobbet … riktigt god comfort food är denna vegetariska lasagne från Green Kitchen. Testa!