MOROTSSOPPAN SOM VÄRMER.

FÖRÄLDRATIPS, RECEPT

Soppor, vi tar det igen. De är grymma. För det går snabbt att sno ihop. De är nyttiga. De värmer. De mättar. De är goda. Och man kan med fördel göra en jättesats att ha halva veckan, så tar middagen bokstavligen två minuter att fixa.

Idag har vi en saffransgul morotssoppa utan saffran. Frågan är om man inte skulle ta och slänga i lite gurkmeja för att få den ännu gulare och mer antiinflammatorisk. Testa om du vill!

DET HÄR BEHÖVER DU:

(ca 4 portioner – men gör gärna dubbel sats)

  • 1,2 kg morötter
  • ca 12 dl vatten
  • 6 torkade kaffirlimeblad
  • 3 msk god koncentrerad hönsbuljong
  • ca 400 ml kokosmjölk
  • lite finriven ingefära
  • om du vill: lite gurkmeja
  • hampafrön och rostade pumpakärnor till topping
GÖR SÅ HÄR:

Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg dem i en medelstor kastrull tillsammans med vatten, limeblad och hönsbuljong. Låt koka utan lock tills morötterna mjuknat, 15-30 minuter beroende på storlek på morotsbitarna. Häll i kokosmjöken och låt koka lite till.Ta upp limebladen och mixa soppan slät. Smaka av, salt och svartpeppar, kör i lite gurkmeja och finriven ingefära för mer stuns. Rosta ett gäng pumpakärnor och toppa soppan med dessa och hampafrön.

Recept & foto av Louise Bondebjer från finfina bloggen Lisa på landet.

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA