VINTERSALLAD FÖR SOCKERGRISAR.
Jag är en sockergris. Fast numera väljer dadelbollar framför geléråttor. Men det blir ändå lätt lite för mycket av det söta. Därför behöver jag fylla på med näringsriktig, balanserad mat för att hålla sötsuget i schack. Rödbetor, sötpotatisar och apelsiner är bra exempel på naturligt söta råvaror – så då kan jag gå all in. Testa den här salladen så ska du få se.
LJUMMEN VINTERSALLAD med APELSINFRAICHE
Det här behöver du (2-3 portioner):
- 4 rödbetor
- 3 sötpotatisar
- olivolja
- flingsalt
- apelsinfiléer från 1 apelsin
- 1 näve ärtskott
- 1 dl grovhackade rostade hasselnötter
- 75 gram smulad fetaost
- kärnor från 1 granatäpple
- 1,5 dl crème fraiche eller havre-variant
- skal från 1/2 apelsin
- salt/peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rödbetor och sötpotatis. Skär rödbetorna i mindre/tunnare klyftor, ringla olivolja och flingsalt över och ugnsrosta på smord plåt i ca 25 minuter. Lägg den klyftade sötpotatisen på plåten med de delvis rostade rödbetorna, ringla olivolja och flingsalt över och ugnsrosta vidare i ytterligare 30 minuter tillsammans med rödbetorna. Då rotfrukterna svalnat något, lägg på fat och toppa med apelsinfiléer, ärtskott, hasselnötter, smulad fetaost och granatäppelkärnor. Blanda crème fraiche med apelsinskal och salt och peppar och rör om. Servera till rotfruktsalladen. Smaklig spis.
Recept och foto: Louise Bondebjer. Följ hennes inspirerande blogg Lisa på landet.
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
FYRA SAKER DU VILL UNDVIKA ATT SÄGA TILL DITT BARN
Räck upp en hand den som är trött på att tjata och förmana. Det bästa är att man med små förändringar kan vända på steken – genom att använda ett annat ordval och ett lite gladare tonfall. Få flera tips här!
SOV GOTT ÄLSKADE BARN, HELST HELA NATTEN …
Ett barn som vill ha “bara en saga till”. Någon med läskiga mardrömmar. Eller någon som tjuvkollar på sin skärm… Så här får du ditt barn att sova gott.
EN LITE FRÄSCHARE LASAGNE.
Middagsidéerna kan lätt tryta. Det blir lätt lite same, same. Här kommer ett recept på lasagne, men inget originalrecept ändå. Utan på lammfärs och gorgonzola. Psst, säg inget om det till barnen.