SOV GOTT ÄLSKADE BARN, HELST HELA NATTEN …

FÖRÄLDRAKURS, FÖRÄLDRATIPS, INSPIRATION

En god natts sömn är viktigt. Jätteviktigt! Det vet vi. För det är under natten som vi får den livsviktiga återhämtningen och kan bearbeta dagens intryck för att bättre tackla morgondagens utmaningar. När vi sover stärks minnet och hjärnan rensas från skadliga ämnen. För barn är det förstås ännu viktigare – deras hjärnor är under utveckling. Det är också nu vi sätter goda rutiner och ett sunt förhållningssätt till att somna och sova gott. Hela natten. Så här får du ditt barn att sova gott här är tipsen (för barn som lämnat spädbarnsåren)!

Plocka fritt av nedan förslag – ju fler du bockar av, ju bättre chans till en god natts sömn. Ha lite tålamod – det kan ta tid att komma till ro.

PS. Bra att veta: barn mellan 6-12 år behöver omkring 10-11 timmars sömn varje natt.

Sovtips för barn – checka av så att du har alla bitar på plats 🙂

Dagsljus och frisk luft

Skolbarn har det bra. De är ju oftast ute och rör sig på rasterna. För under de mörkare månaderna är det superviktigt med dagsljuset (toppa upp med D-vitamin) och frisk luft. För oss alla!

Rör på påkarna

Vi sitter alltmer. Och har du ett barn som lätt fastnar framför skärmen (eller på golvet med lego) och inte har en massa sportiga aktiviteter så är det ju bra om du kan uppmuntra till någon form av rörelse. Hoppa studsmatta, cykla till skolan, ta en kvällspromenad tillsammans osv.

Mer av den bra maten

Jo, jag vet att du vet detta med. Att allt dolt och synligt socker är förödande för oss. Blodsocker som löper amok hjälper knappast barn att komma till ro – inte heller med koncentrationen i skolbänken. Se med nyktra ögon på vad ni äter hemma, och vad ditt barn eventuellt trycker i sig i fotbollskafeterian eller med kompisar? Kan man byta ut saften, kakorna och risifruttin mot något bättre? Och boosta upp näringstätheten i maten med mer grönsaker och långsammare kolhydrater? Kolla gärna in FoodPharmacy för en massa inspirerande vardagsmat och bakverk som gör susen för små och stora kroppar.

Skärmfria kvällar

På nätet har barnen numera ett socialt liv, något som inte fanns i vår barn- och ungdom. Knivigt att begränsa, men fullt möjligt. Om man sätter upp regler tillsammans. För det funkar sällan så bra om vi vuxna inte sätter oss in i våra barns liv på nätet, utan bara kommer med trista förmaningar och förbud. Bättre att försöka förstå, förklara våra önskemål, höra deras önskemål och tillsammans sätta rimliga gränser. Klämkäckt måhända, men någon kväll i veckan kan man ju spela spel tillsammans, ta en kvällspromenad och förstås läsa böcker!

Kvällsrutinen

Kroppen gillar rutiner. Då vet den vad som väntar och kan förbereda sig för till exempel en god natts sömn. Få gärna in samma rutin varje kväll. Ett bad, lite mörkare belysning (då kickar melatoninproduktionen igång), pyjamas på, borsta tänderna, en bok och godnatt. Börja  kvällsrutinen en halvtimme tidigare om det är möjligt, så att det inte blir för rushigt för att ni upptäcker att klockan har blivit för mycket.

Kvällssnacket eller dagboken

Medan barnen knappt berättar någoting de har varit med om på dagen, så brukar snacket komma igång precis när det är dags att sova. Det är förstås mysigt att ta sig den tiden, att lyssna på barnets tankar och funderingar. Är det något som oroar barnet kan ni prata om det – knepet är att låta barnet prata fritt och den vuxna lyssnar och bekräftar, utan att lösa. Är barnet lite äldre kan ni köpa ett litet block eller en bok att ha vid sängen där barnet kan skriva ner tankar, drömmar eller mardrömmar eller sådant som barnet plötsligt kommer på att hon eller han vill göra. Har man skrivit ner det, är det lättare att släppa.

Checka av denna lista och försök få till dessa sovtips så gott det går. För det bäddar bokstavligen för en god natts sömn.

Har du fler tips, hör gärna av dig! Maila mig här

Viktigt! Om du eller ditt barn har sömnsvårigheter under en längre period – kontakta läkare eller skolsköterska för vidare hjälp.

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.

läs mer

DET SENASTE FRÅN INSTAGRAM

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Connected account for the user familyflow.se does not have permission to use this feed type.