VINTERSALLAD FÖR SOCKERGRISAR.
Jag är en sockergris. Fast numera väljer dadelbollar framför geléråttor. Men det blir ändå lätt lite för mycket av det söta. Därför behöver jag fylla på med näringsriktig, balanserad mat för att hålla sötsuget i schack. Rödbetor, sötpotatisar och apelsiner är bra exempel på naturligt söta råvaror – så då kan jag gå all in. Testa den här salladen så ska du få se.
LJUMMEN VINTERSALLAD med APELSINFRAICHE
Det här behöver du (2-3 portioner):
- 4 rödbetor
- 3 sötpotatisar
- olivolja
- flingsalt
- apelsinfiléer från 1 apelsin
- 1 näve ärtskott
- 1 dl grovhackade rostade hasselnötter
- 75 gram smulad fetaost
- kärnor från 1 granatäpple
- 1,5 dl crème fraiche eller havre-variant
- skal från 1/2 apelsin
- salt/peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rödbetor och sötpotatis. Skär rödbetorna i mindre/tunnare klyftor, ringla olivolja och flingsalt över och ugnsrosta på smord plåt i ca 25 minuter. Lägg den klyftade sötpotatisen på plåten med de delvis rostade rödbetorna, ringla olivolja och flingsalt över och ugnsrosta vidare i ytterligare 30 minuter tillsammans med rödbetorna. Då rotfrukterna svalnat något, lägg på fat och toppa med apelsinfiléer, ärtskott, hasselnötter, smulad fetaost och granatäppelkärnor. Blanda crème fraiche med apelsinskal och salt och peppar och rör om. Servera till rotfruktsalladen. Smaklig spis.
Recept och foto: Louise Bondebjer. Följ hennes inspirerande blogg Lisa på landet.
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
TRE TOPPTIPS FÖR FAMILJEHARMONI
Mina tre bästa tips för ett mer harmoniskt familjeliv. Preppa rätt, vänd på steken och lyssna – inte lösa.
BETEENDET ÄR LEDTRÅDEN
Vad försöker våra barn säga oss genom sina beteenden? Och hur kan vi bäst möta dem när de är arga, bråkiga, sura, otåliga, avundsjuka, ledsna?
VINTERMATEN – VEGO-LASAGNE
Efter pulka- eller skidbacken, efter en lång dag på skolan och jobbet … riktigt god comfort food är denna vegetariska lasagne från Green Kitchen. Testa!