MIDDAGSTIPSET! SNABBA LAXEN
Inspirationen tryter. Lusten dalar. Orken slocknar. Men mat ska vi ha, vareviga dag. Bättre var det förr, när det bara var en person i hushållet som kunde leva på smågodis eller ett lass pasta med smör. Nu är man ju liksom lite ansvarig. För både sig själv (vill ju vara en mamma som håller i många, många år till) och för sina små (vill ju gärna ge dem lite att stå sig på). Då blir det till att fiska fram något ur kylen och snabbt swisha ihop. Tur att där ligger en salmalax med bäst före-datum imorgon. Och några potatisar som än inte fått groddar. Vi kör:
SALMALAX med INGEFÄRSROSTADE POTATISAR & RUCOLAOLJA
(för ca 6 personer)
Det här behöver du till de ingefärsrostade potatisarna:
- 1 kg små fasta potatisar, delade
- 3 msk solrosolja
- 4 små rödlökar, i skivor
- 6 msk färsk ingefära, finriven
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- flingsalt
- en påse rucola
- ett gäng rädisor, i skivor
Det här behöver du till firren:
- ca 800 gram Salmalax
- 4 msk sesamolja
- svarta & ljusa sesamfrön
- flingsalt
Det här behöver du till ruccolaoljan:
- 1 stor näve färsk rucola, sköljd och avrunnen
- 1-1 1/2 dl solrosolja
- ngn msk vitvinsvinäger
- ngn tsk flytande honung
- salt/peppar
Det här kan vara gott till:
- citronklyftor
- tunt skivade rädisor
GÖR NU SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de delade potatisarna i en skål tillsammans med olja, rödlöksskivor, färsk ingefära, vitlök och flingsalt.
Lägg i en ugnsfast form och rosta i ugnen tills de fått fin färg, ca 30-40 min. Rör ev om under tiden. Under tiden, dela salmalaxen i portionsbitar, ca 4-6 st, lägg på bakpappersklädd plåt och pensla med sesamolja och strö över sesamfrön samt flingsalt. Då potatisen är klar, ta ut från ugnen och sänk värmen till ugnsvärme 125 grader. Ugnsbaka laxen i ca 15 minuter. Under tiden, mixa rucola och solrosolja med stavmixer i en hög bunke, mixa till en slät olja. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar.
Servera den bakade laxen med de rostade potatisarna. Värm gärna på potatisarna i ugnen precis innan servering då laxen är klar, på ca 225 grader. Sväng runt lite rucola och rädiseskivor med potatisen just innan servering. Ringla rucolaoljan över och servera med citronskivor och de hyvlade rädisorna i skålar.
Recept & bild av Louise Bondebjer. Kolla in hennes finfina blogg
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
KLAPPAR TILL STORA OCH SMÅ
Här kommer klapptips. Och som av en händelse råkar tjejerna bakom företagen jag tipsar om vara mina vänner. Sådana jag inspireras av – och du med hoppas jag.
HUR MYCKET SKÄRMTID ÄR OKEJ?
En ständig fråga. För vi alla tycker nog att både vi och våra barn tillbringar alldeles för mycket tid med näsorna i mobilen eller paddan. Framför tv-skärmen och datorn. Riktlinjerna i Sverige för hur mycket skärmtid som är okej eller lagom är intressanta. De finns inte. Men det finns något annat, ännu bättre.
BARNBÖCKER PÅ NÄTET. EN BRA IDÉ.
Känslan är en annan. Att läsa en riktig, tryckt bok eller tidning. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Kolla in apparna med barnböcker och tidningar.
DET SENASTE FRÅN INSTAGRAM
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.