GLUTENFRIA SEMLOR.
Fettisdagen (säger man Fettis-dagen eller Fet-tisdagen?) är här först om en månad. Men redan innan saffransbullarna och pepparkakorna reats ut började hyllorna fyllas av semlor. De göttiga. Kanske inte alla tycker – men ni som gillar semlor, men inte vill eller kan äta gluten, för er har jag hittat ett lite nyttigare recept hos Ida Warg.
DET HÄR BEHÖVER MAN:
- 25 g smör
- 3-3,5 dl havremjöl
- 1/2 paket jäst
- 1,25 dl mandelmjölk
- 1/2 dl kokossocker
- 1 tsk stött kardemumma
- en nypa havssalt
- ägg till penslingen
- 1 dl mandelmjöl
- 1-2msk agavesirap
- sojagrädde (eller vanlig visp)
- ev florsocker
GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och häll sedan ner mjölken. Låt svalna till 37 grader och smula ner jästen. Häll sedan ner socker, salt och kardemumma. Blanda ner havremjölet men spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa i 30 minuter. Forma sedan 4-5 bullar och lägg på en plåt och täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Vispa ägget och pensla bullarna. Baka i ugnen på 250 grader i 8 min. Under tiden, blanda mandemjöl och agavesirap. Vispa grädden. Låt bullarna svalna på galler, skär sedan av hatten och gröp ur lite av degen i mitten för att klicka i mandelmassan och grädden. Sätt tillbaka hatten och pudra med florsocker om du skulle vilja. Happy Semmeldag!
Bild & recept från Ida Warg.
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
SÅ HÄR MINSKAR DU TIDSPRESSEN
De flesta av oss kan nog hålla med om att vardagen är rätt stressig. Tydligen känner hälften av oss (inte fler?) ofta tidspress och att vi skulle vilja ha bättre balans i livet. Men hur? Börja med att försöka svara på dessa frågor, så har du garanterat påbörjat ett steg i rätt riktning där vi kan börja återta makten över tiden.
UTE OCH CYKLAR
Om jag inte redan hade en cykel skulle jag köpa den här. För IKEA har lyckats igen. Med den här cykeln skulle jag känna mig mer dansk, mer kontinental på något vis. Slänga in ungarna i cykelvagnen (är det tillåtet? om de har hjälm?) och hoja runt stan.
LÅT BARNEN GÖRA SIN EGEN PIZZA
“Nä, inte tomatsås på min pizza”, säger den ene. “Jag haaatar oliver”, säger den andre.
“Du älskar inte oliver”, rättar jag och tänker att det var väl konstigt när du åt oliver igår. Här är iallafall en pizza som troligen alla i familjen kommer äta. För om man får vara med och laga mat är chansen mycket större att man vill äta det man själv lagat.