GLUTENFRIA SEMLOR.
Fettisdagen (säger man Fettis-dagen eller Fet-tisdagen?) är här först om en månad. Men redan innan saffransbullarna och pepparkakorna reats ut började hyllorna fyllas av semlor. De göttiga. Kanske inte alla tycker – men ni som gillar semlor, men inte vill eller kan äta gluten, för er har jag hittat ett lite nyttigare recept hos Ida Warg.
DET HÄR BEHÖVER MAN:
- 25 g smör
- 3-3,5 dl havremjöl
- 1/2 paket jäst
- 1,25 dl mandelmjölk
- 1/2 dl kokossocker
- 1 tsk stött kardemumma
- en nypa havssalt
- ägg till penslingen
- 1 dl mandelmjöl
- 1-2msk agavesirap
- sojagrädde (eller vanlig visp)
- ev florsocker
GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och häll sedan ner mjölken. Låt svalna till 37 grader och smula ner jästen. Häll sedan ner socker, salt och kardemumma. Blanda ner havremjölet men spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa i 30 minuter. Forma sedan 4-5 bullar och lägg på en plåt och täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Vispa ägget och pensla bullarna. Baka i ugnen på 250 grader i 8 min. Under tiden, blanda mandemjöl och agavesirap. Vispa grädden. Låt bullarna svalna på galler, skär sedan av hatten och gröp ur lite av degen i mitten för att klicka i mandelmassan och grädden. Sätt tillbaka hatten och pudra med florsocker om du skulle vilja. Happy Semmeldag!
Bild & recept från Ida Warg.
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
FYRA SAKER DU VILL UNDVIKA ATT SÄGA TILL DITT BARN
Räck upp en hand den som är trött på att tjata och förmana. Det bästa är att man med små förändringar kan vända på steken – genom att använda ett annat ordval och ett lite gladare tonfall. Få flera tips här!
SOV GOTT ÄLSKADE BARN, HELST HELA NATTEN …
Ett barn som vill ha “bara en saga till”. Någon med läskiga mardrömmar. Eller någon som tjuvkollar på sin skärm… Så här får du ditt barn att sova gott.
EN LITE FRÄSCHARE LASAGNE.
Middagsidéerna kan lätt tryta. Det blir lätt lite same, same. Här kommer ett recept på lasagne, men inget originalrecept ändå. Utan på lammfärs och gorgonzola. Psst, säg inget om det till barnen.