VINTERMATEN – VEGO-LASAGNE

FAMILJEMAT, FÖRÄLDRATIPS, INSPIRATION, RECEPT

Efter en lång dag på skolan eller jobbet. Efter pulka- eller skidbacken. Eller bara som comfort food om natten blev sen. Här tipsar jag om en vegetarisk lasagne jag hittade på Green Kitchen. Denna är perfekt för oss som är glutenintoleranta, grönsaksjagande och hungriga människor. Den tar sin lilla tid, så preppa gärna i förväg och bara värm på när det är dags att äta.

Lasagne med grillade grönsaker
4-6 personer

  • Tomatsås (se recept längre ner)
  • 1 paket fullkornslasagne (eller glutenfri)
  • Citronricotta (se recept längre ner)
  • Grillade grönsaker (se recept längre ner)
  • 1 stor påse mozzarellaost (250 g)

Sätt ugnen på 180°C. Börja med att breda ut ett tunt lager tomatsås i en ugnssäker form (33×23 cm), lägg på ett lager lasagneplattor, bred ut ett lager citronricotta, ett lager grillade grönsaker, ett lager grönkål och ett lager tomatsås. Repetera den här processen 2-3 varv, avsluta det sista lagret med resten av de grillade grönsaker, tomatsåsen, citronricottan och den rivna mozzarellaosten. Låt stå i ugnen i ca 40-50 minuter.

Tomatsås (arrabiata

  • 3 msk olivolja
  • 1 mellanstor lök (finhackad)
  • 3 vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1 färsk chili (mellanstark, finhackad)
  • 25-30 kalamataoliver (urkärnade)
  • 2 msk kapris
  • 4 stora färska tomater (klyftade)
  • 2 burkar hela skalade tomater
  • 1 stort knippe färsk basilika
  • salt & peppar

 

Värm olivolja i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i 2-3 minuter. Häll i oliver, kapris och de färska tomaterna och låt det fräsa några minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt koka i 10 minuter, sänk värmen och låt småputtra i en halvtimma under lock. Smaka av med salt och peppar.

Grillade grönsaker

  • 2 msk olivolja
  • salt
  • 2 squash (tunt skivade)
  • 1 aubergine (tunt skivad)
  • 300 g svamp
  • 300 g färsk grönkål eller spenat
  • 1 vitlöksklyfta

Vänd squash- och aubergineskivorna i olivolja och salt och grilla dem i ugnen på 200°C i ca 10 minuter. Grilla under tiden svampen och grönkålen i en stekpanna med olivolja, salt och vitlök i ca 5 minuter. Man kan också grilla squashen och auberginen i en grillpanna, det viktiga är att grönsakerna släpper ifrån sig vatten innan de hamnar i lasagnen.

Citronricotta

  • 500 g ricottaost
  • 1 liten ekologisk citron (skal och juice)
  • 1 stort knippe färsk basilika (finhackad)
  • flingsalt
  • citronpeppar

Blanda alla ingredienserna med ricottaosten i en stor skål.

 

Foto från Green Kitchen

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

PODD-TIPS FÖR BARN.

PODD-TIPS FÖR BARN.

Poddar är mysigt att lyssna på, ibland kul. Tycker jag. Och så tänkte jag att det kanske finns några för barn också. Det fanns det. Kolla in poddtipsen här.

läs mer

DET SENASTE FRÅN INSTAGRAM