VI BAKAR KANELBULLAR. OCH JA, DET BLIR STÖKIGT.

FÖRÄLDRATIPS, RECEPT

Idag den 4 oktober är det tydligen Kanelbullens dag. Så iväg och fixa jäst om du inte har det hemma. Och hasselnötssmör. För det har du garanterat inte hemma. Palla några äpplen. Ropa på barnen och sätt igång.

En liten note! Att baka med barnen måste kanske vara världens mysigaste grej. Fast också sjukt tålamodskrävande. Men svälj irritationen över att det blir rörigt och kladdigt precis överallt. Det här är BONDING på hög nivå.

Det här receptet kommer från härliga Green Kitchen Stories. Bilden har jag också lånat av dem, jag hoppas det är okej. 30 bullar ska det tydligen bli.

DET HÄR BEHÖVER DU:

Degen

  • 50 g jäst
  • 2 tsk kardemumma
  • lite havssalt
  • 125 g smör (kanske testa med kokosolja om du är laktos eller vegan eller bara hälsomedveten)
  • 5 dl mjölk (kanske nötmjölk,sojamjölk eller havremjölk om du är något av ovan)
  • 1,5 dl rinnande honung
  • 750 g mjöl – jag kommer använda teff- eller durramjöl

Fyllning

  • 180 g hasselnötssmör
  • 4 msk lönnsirap
  • 2 stora äpplen, rivna
  • 1/2 msk kardemumma
  • 100 g mörk choklad, riven
  • 1 vispat ägg för att pensla på
  • en handfull hackade hasselnötter, att strö på

GÖR SÅ HÄR:

Blanda jäst, kardemumma och salt i en stor skål. Smält smöret, häll på mjölken och honungen och värm på till det är fingervarmt. Häll över jästblandningen och se till att den löses upp ordentligt.

Häll 2/3 av mjölet i en bunke och häll över jäst- och mjölksmeten, mixa till en deg. Fortstätt hälla i resten av mjölet tills degen blir mjuk men inte kletig. Låt jäsa under duk i ca en timma. Mixa nu hasselnötssmöret och lönnsirapen.

Dela degen i två lika delar. På en mjölad bänk, kavla ut degen till en rektangel typ 50 x 40 cm och ca 5 mm tjock. Bred på hälften av hasselnötssmöret och strö över äppelrivet, hälften av kardemumman och den rivna chokladen. Vik in degen en tredjedel, och ta den andra delen och vik ner – nu ska degen ha blivit ca 50 x 13 cm. Skär nu degen i ca 3 cm breda strimlor. Stretcha ut varje strimla och knyt till en tja, bulle. Lägg varje bulle på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa under duk i en halvtimme. Sedan gör du samma sak med resten av degen. Värm ugnen till 220 grader. Pensla på ägget och strö över hasselnötshacket. Grädda i ugnen i 10-12 minuter eller tills de blivit bruna och fina.

Mums!

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.

läs mer