LUSSEBULLAR TILL ADVENT.
I 99 fall av 100 är jag en socker-, smör- och mjölfri bagare. Så även idag. Därför väljer jag Food Pharmacys antiinflammatoriska lussebulle. Men för att inte skrämma eventuella skeptiker, så delar jag även ett klassiskt recept på lussebullar, den med smör, vetemjöl och socker. Det är Leilas recept, och det känns ju vattentätt. För jag har inte testat att baka det själv, och kommer troligen tyvärr aldrig göra det heller (det blir lätt så, när två av fyra i min familj har celiaki, alltså glutenintolerans).
Då kör vi:
LUSSEBULLAR FRÅN FOODPHARMACY
Degen:
- 1/2 msk chiafrön blandat med 2 msk vatten
- 1 dl valfri mjölk, t ex mandelmjölk
- 0,5 g saffran
- 3 msk kokossocker
- 2 rågade msk kokosolja
- 2 msk bovetemjöl
- 2 msk kokosmjöl
- 1 tsk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa örtsalt
Sätt ugnen på 100-125 grader. Blanda chiafrön med vatten och ställ åt sidan (det ska bli en geléliknande massa). Blanda mjölk, saffran, kokosolja och kokossocker i en kastrull och låt sjuda på låg värme tills kokossockret och kokosoljan har smält. Blanda alla torra ingredienser och vispa ned dem och chiablandningen i mjölken. Vispa på tills du har en tjock, jämn smet. Addera eventuellt mer mjöl (det gjorde vi). Låt smeten stå och svälla i knappt 10 minuter.
Fyllningen:
- 3 msk mandelmjöl
- 1 msk valfri mjölk (eller vatten)
- 1 tsk agave sirap
- 1/2 krm äkta vaniljpulver
Blanda ihop ingredienserna till mandelmassan. Lägg den smetiga degen på ett bakplåtspapper och lägg ett till bakplåtspapper ovanpå degen, så att du kan kavla ut hela härligheten till en jämn platta som är ca 1/2 cm tjock. Ta bort det översta pappret och dutta ut mandelmassan och lite hackad mandel (frivilligt).
Rulla med hjälp av bakplåtspappret ihop degen. Skär den i 6-8 bitar och lägg bitarna i muffinsformar. Peta gärna ut kanterna lite så att bullarna blir ännu tjusigare när de gräddas. Och, slutligen: grädda i mitten av ugnen tills du känner dig nöjd (beroende på vilken temperatur du har).
LEILAS LUSSEKATTER
1 sats saffransdeg:
- 200 g smör
- 2 påsar (1 g) saffran
- 5 dl mjölk, 3 %
- ½ dl vispgrädde
- 1 pkt (50 g) jäst
- 2 ekologiska ägg
- 2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 16–17 dl vetemjöl special
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37 grader. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter, så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig). Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
Pensling
- 1 ekologiskt ägg
- 1 msk vispgrädde
- 1 dl russin
Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra. Dela sedan varje fjärdedel i antingen sex eller åtta bitar. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk 45–60 minuter. Blanda ägg och grädde i en skål och pensla de jästa lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna cirka 10 minuter.
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
VINN EN BOK!
Vinn ett ex av Elizabeth Kuylenstiernas viktiga bok Good enough för föräldrar.
HJÄLPER OSS “SUPERMORSOR” ATT TAGGA NER
Elizabeth Kuylenstierna är ledarskapscoachen, terapeuten, författaren och föreläsaren. Men också mamman. Här delar hon med sig av sina tre bästa tips för att bli en mer avspänd och mindre tjatig förälder. Missa inte heller chansen att vinna ett ex av hennes bok Good enough för föräldrar.
ETT STEG NÄRMARE WEBBKURSEN
Min webbkurs är på gång. I allra högsta grad. I förra veckan dundrade filmteamet in. Och nu sitter jag med texterna och övningarna för fullt. Det här kommer bli något utöver det vanliga. Vågar jag lova det?