VINTERSALLAD FÖR SOCKERGRISAR.

FÖRÄLDRATIPS, RECEPT

Jag är en sockergris. Fast numera väljer dadelbollar framför geléråttor. Men det blir ändå lätt lite för mycket av det söta. Därför behöver jag fylla på med näringsriktig, balanserad mat för att hålla sötsuget i schack. Rödbetor, sötpotatisar och apelsiner är bra exempel på naturligt söta råvaror  så då kan jag gå all in. Testa den här salladen så ska du få se.

LJUMMEN VINTERSALLAD med APELSINFRAICHE

Det här behöver du (2-3 portioner):

  • 4 rödbetor
  • 3 sötpotatisar
  • olivolja
  • flingsalt
  • apelsinfiléer från 1 apelsin
  • 1 näve ärtskott
  • 1 dl grovhackade rostade hasselnötter
  • 75 gram smulad fetaost
  • kärnor från 1 granatäpple
  • 1,5 dl crème fraiche eller havre-variant
  • skal från 1/2 apelsin
  • salt/peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rödbetor och sötpotatis. Skär rödbetorna i mindre/tunnare klyftor, ringla olivolja och flingsalt över och ugnsrosta på smord plåt i ca 25 minuter. Lägg den klyftade sötpotatisen på plåten med de delvis rostade rödbetorna, ringla olivolja och flingsalt över och ugnsrosta vidare i ytterligare 30 minuter tillsammans med rödbetorna. Då rotfrukterna svalnat något, lägg på fat och toppa med apelsinfiléer, ärtskott, hasselnötter, smulad fetaost och granatäppelkärnor. Blanda crème fraiche med apelsinskal och salt och peppar och rör om. Servera till rotfruktsalladen. Smaklig spis.

Recept och foto: Louise Bondebjer. Följ hennes inspirerande blogg Lisa på landet.

 

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA