FAMILJEMIDDAGEN – HUR GÖR MAN?

FÖRÄLDRAKURS, FÖRÄLDRATIPS, RECEPT

Pyttipanna, falukorv eller Mamma Scans. Knappast någon riktig mat, men ack så tacksamt att snabbt steka på när barnen är griniga, och vi själva trötta. Samtidigt är vi många som vill ifrån korvträsket och ge barnen något som inte bara är fullsprängt med gud-vet-vad. Som så mycket annat, finns det inga snabba genvägar. Tid och tålamod krävs för alla förändringar. Här kommer verktygen som får hela familjen att äta sundare.

INVOLVERA BARNEN
Är man delaktig och får vara med i beslut, känns det mer motiverande. Det gäller även barn och mat. Gör upp ett matschema tillsammans där de får bestämma några av veckans rätter. Låt de vara med och handla, att laga, att duka, att diska… Det är ju mer spännande och kul att få smaka på det man själv varit med och gjort.

INTRODUCERA TIDIGT
Grattis om du har små, små barn – då råder jag dig att skippa den smaklösa burkmaten och istället puréea nyttigheter, såsom sötpotatis, broccoli och palsternacka. Håll dig borta från klassisk barnmat och låt barnen istället äta vanlig, riktig mat – men lite försiktigt med kryddningen förstås. Ge aldrig ditt barn något du själv aldrig skulle äta.

SMYG IN
Har du större barn får du ta det lite pö om pö. Servera alltid grönsaker till maten, gärna innan om de hungriga sitter och väntar. Små ärter att plocka med eller morotsstavar med dipp. Eller drick era grönsaker i form av smoothies där det slunkit ner lite broccoli eller kanske spenat.

SE TILL ATT DE ÄR HUNGRIGA
Om barnen mest pillar i maten, dra in på mellan­mål och snacks och se till att de är riktigt hung­riga. Då är chansen större att de faktiskt äter, än om de är proppmätta från eftermiddagens muffins.

VAR KONSEKVENT
Förklara de nya ”reglerna” att fr o m nu gäller nyttigare mat för att vi ska orka mer och vara gladare. Det innebär att det som serveras, som sagt gärna med inflytande och hjälp av barnen, äter vi. Ingen ställer sig och steker pannkakor istället om barnen krånglar. Det blir heller ingen efterrätt, oavsett det är glass eller frukt som utlovas, om man inte äter. Är du benhård med reglerna och följer dem konsekvent så lär sig barnen vad som gäller, och äter så småningom. Ge aldrig efter, eller tyck synd om barnen.

UPPMUNTRA & BELÖNA
Uppmuntra varje gång de vågar prova något nytt. Tjata inte om en tugga till, låt dem äta i fred. Muta inte med godis, utan belöna med extra iPAD-tid eller extra saga på kvällen. Eller ännu hellre något kul ni gör tillsammans, kuddkrig kanske.

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.

läs mer