VECKOPENG & KONSTEN ATT HANDSKAS MED PENGAR

BOKTIPS, FÖRÄLDRAKURS, FÖRÄLDRATIPS, MÅNADSPENG, PENGAR, PRYLAR, VECKOPENG

Hur mycket veckopeng är vettigt att ge sitt barn? Och vad ska de “få” göra med sina pengar? Köpa godis, pryttlar eller vill vi att de sparar sina pengar till något? Svaret har förstås bara ni som föräldrar till era egna barn. Men några tankar på vägen, om såväl veckopeng som pengar i övrigt, kommer här.

Varför ger vi barnen veckopeng?

Det finns en massa olika anledningar bakom varför vi ger vårt barn en veckopeng. Och just anledningen kan vara bra att ha klart för sig och också låta barnet känna till. Så att de vet vad som gäller:

  • Vill vi ge barnet en slant varje vecka, eller månad, för att tidigt lära dem att handskas med pengar och för att de ska förstå att saker kostar och man kan behöva hushålla med det man har och välja klokt.
  • Vill vi ge barnen pengar för att de har förtjänat det, alltså gjort sitt “jobb” (bäddat sängen, gjort sina läxor, gått ut med soporna)?
    *Mer om faran av detta lite längre ner.
Så här mycket får barn i veckopeng i genomsnitt

För att ge er ett hum, så tittar jag på Swedbank Privatekonomis sammanställning. Den visar att barn mellan 7-10 år får 100 kr i månadspeng – eller 25 kr i veckan. En tolvåring får 200 kr i månaden och en 16-åring får 800 kr i månaden.

Frågan kvarstår förstås, vad förväntas barnen använda vecko- eller månadspengen till. Våga vara tydlig! Vad förväntas barnet att stå för själv och vad är ni som föräldrar villiga att skjuta till. Har de 20 kr kvar av sin veckopeng men Daimstruten de vill ha kostar 25 kr, får de välja en billigare glass eller ger du efter och låter barnet spara sin ynka 20-lapp? Det för oss in på syftet med att lära barn om pengars värde och ansvaret och möjligheterna som kommer med sparande.

Pengar och föräldraskap. Trixigare än förr?

Jag kan bara titta på mig själv, och förstås på hur samhället kanske ser ut i stort, det har blivit trixigare med pengar. Kanske mer laddat? Har vår föräldrageneration svårare att säga nej? Vi orkar inte med tjatet utan ger efter för vad barnen vill ha. Eller tillgodoser vi kanske våra egna yttre behov genom att köpa den senaste mobilen till våra barn eller dyra dunjackan – och ursäktar vårt beteende med ett “alla andra har ju”. Barnen blir glada och känner sig mer omtyckta i kompisgänget.

Men i nästa sekund tänker vi till och ryter ifrån, “men förstår du hur mycket den där jackan kostar?” Vi tycker våra barn är bortskämda och otacksamma. De bara vill ha och vill ha.

Så hur gör man? Hur lär vi barn pengars värde?

En god idé är att starta med det mest basala. Att berätta för våra barn vad pengar är, varför de är bra att ha, att de växer med tiden (ränta) och prata tillsammans om vad man kan använda pengar till. Låt gärna barnen ställa massor av frågor och förklara gärna varför vi väljer som vi väljer i vår familj (en ny soffa, att resa vissa lov men inte alla osv). Barn lär sig mest när de får känna sig involverade och vara delaktiga. En kom-igång-lista:

Hur mycket & vad ska ingå
Bestäm en veckopeng, eller månadspeng, och var tydlig med vad den pengen ska räcka till. Ska pengen används som glasspengar eller ska barnen själva betala en del av utgiften för att ha en mobil? Skjut inte till extra för att “vara snäll”.
*Undvik att koppla veckopeng till en prestation, som att städa sitt rum eller göra sina läxor. Då kan barnet lätt börja be att få betalt för sådant som hör till hushållssysslor som familjen tillsammans hjälps åt med, utan lön. Däremot kan man i förväg bestämma att barnet kan få en slant för att klippa gräsmattan.

Var regelbunden
Håll vad ni lovat och bestämt. Betala veckopengen på utsatt dag. Allra lättast är det förstås när barnet är gammalt nog att ha ett eget konto att själv använda, då kan man förstås ha stående överföring.

Prata
Prata om hur man hanterar pengar och visa förtroende för ditt barn – låt honom eller henne göra misstag, utan att veckopengen ifrån dem eller komma med trista förmaningar.

Spara
Uppmuntra småsparande, så lär sig barnet också att prioritera och vänta. Låt gärna barnet prata om sina drömmar, om vad barnet önskar sig allra mest.

Förhandla
Klart de flesta vill ha mer i vecko- eller månadspeng. Istället för att säga blankt nej, eller snabbt ge efter för att slippa tjat och bråk – låt barnet träna på att förhandla. Låt barnet förklara varför hon eller han vill ha mer i månadspeng, visa kvitton på alla inköp och prislappen på något barnet verkligen vill kunna köpa.

Ett boktips! Gör ditt barn rikt av Charlie Söderberg och Jan Bolmeson
Hemsida för boken →

 

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.

läs mer