SÅ BLEV JAG MER HJÄRNSMART.
För snart en månad sedan påbörjade jag ett program i “mental ergonomi”. Alltså att ge hjärnan bästa möljliga förutsättningar för att fungera optimalt och prestera på topp – precis på samma sätt som vi i företag ser till att ha rätt belysning, höj- och sänkbara bord, växter och trevliga soffgrupper för småmöten. Jag hoppade på programmet för jag blev såld på att lära mig att “använda min tid mer effektivt“, “prestera bättre under press” och “få en ökad känsla av tillfredsställelse“. Vem vill inte ha det liksom?
Duktig flicka som jag är (jobbar på den) så har jag följt programmet till punkt och pricka. Men mest faktiskt för att jag vill, inte måste. Och för att jag förstår att den dagliga träningen – som är en stor del av programmet – måste bli en rutin. Inte något jag bara ägnar mig åt under dessa fyra veckor, utan får in i min vardag nu och för alltid. Som med alla nya vanor, krävs det lite disciplin, motivation och träning.
Så jag väljer numera att gå upp kl 6 varje vardagsmorgon, göra en kvarts guidad meditation (gillar denna och denna) och sedan sätta mig vid mitt skrivbord och kolla in dagens schema. Vad finns i kalendern och vad står på att göra-listan. Jag väljer ut de tre (inte fler) viktigaste grejerna att få gjort idag och planerar in när exakt ska jag att göra dem. Så planerar och prioriterar jag min dag. Och kl 6.30 är jag klar och känner redan då att jag ligger steget före. Kan då i godan ro fixa frukost till familjen, ta en kort morgonpromenad eller springrunda, duscha & fixa iordning mig osv. Helt utan stress*. För jag har redan bestämt hur dagen ska bli och jag vet att surdegarna kommer bli gjorda, det jobbiga telefonsamtalet kommer att göras och allt detta innan lunch.
Det här är de viktigaste lärdomarna jag dragit på länge. Inget var överhuvudtaget nytt för mig, men jag behövde hjälp att komma igång och faktiskt få det att hända. Inte bara önska att jag kunde gå upp tidigare, eller strukturera min tid bättre. Nu gör jag det. Och det bästa av allt är att jag är så mycket gladare och lugnare. Och blir därmed en härligare mamma och fru. Bara en sån sak.
Kursen jag går heter Mental ergonomi, kolla in den här →
*Stress känner vi ju när vi upplever att vi inte har kontroll över en situation/vår dag etc.
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR
Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.
WEBINARS ATT TITTA PÅ NÄR DET PASSAR DIG
Fyra viktiga webinars om barns självkänsla, att skapa en enad front som föräldrar, hantera utbrott och få barnen att lyssna och ta ansvar. Beställ och titta på när det passar dig. Endast 100 kr för en föreläsning, eller 300 kr för alla fyra!
EN PYSSLIG SKRIVBOK FÖR BARN
Om du hade en superkraft, vilken skulle det vara? När händer det att du känner dig orolig och nervös? Den typen av frågor kan ditt barn svara på (tillsammans med dig) i en ny skrivbok för barn. Er relation kommer troligen stärkas och ditt barn kommer känna sig säkrare. Köp idag!