GLUTENFRIA SEMLOR.
Fettisdagen (säger man Fettis-dagen eller Fet-tisdagen?) är här först om en månad. Men redan innan saffransbullarna och pepparkakorna reats ut började hyllorna fyllas av semlor. De göttiga. Kanske inte alla tycker – men ni som gillar semlor, men inte vill eller kan äta gluten, för er har jag hittat ett lite nyttigare recept hos Ida Warg.
DET HÄR BEHÖVER MAN:
- 25 g smör
- 3-3,5 dl havremjöl
- 1/2 paket jäst
- 1,25 dl mandelmjölk
- 1/2 dl kokossocker
- 1 tsk stött kardemumma
- en nypa havssalt
- ägg till penslingen
- 1 dl mandelmjöl
- 1-2msk agavesirap
- sojagrädde (eller vanlig visp)
- ev florsocker
GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och häll sedan ner mjölken. Låt svalna till 37 grader och smula ner jästen. Häll sedan ner socker, salt och kardemumma. Blanda ner havremjölet men spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa i 30 minuter. Forma sedan 4-5 bullar och lägg på en plåt och täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Vispa ägget och pensla bullarna. Baka i ugnen på 250 grader i 8 min. Under tiden, blanda mandemjöl och agavesirap. Vispa grädden. Låt bullarna svalna på galler, skär sedan av hatten och gröp ur lite av degen i mitten för att klicka i mandelmassan och grädden. Sätt tillbaka hatten och pudra med florsocker om du skulle vilja. Happy Semmeldag!
Bild & recept från Ida Warg.
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
TRÄFFA LOTTA I USA.
En ny artikelserie. Där jag träffar andra mammor jag inspireras av och som får dela med sig av hur de skapar starka band med sina barn. Först ut träffar vi Lotta i Connecticut.
VÄNLIGA VECKAN. SÅ BRA!
Det är vänliga veckan och ger oss en möjlighet att bli lite mer medvetna om hur vi faktiskt beter oss mot människor omkring oss. Kan vi möjligen bli ännu lite trevligare, gladare, vänligare?
KONSEKVENSER VS STRAFF.
Vad är det för skillnad på konsekvens och straff. Vi vill ju bara markera för barnen vad som är rätt och fel. Kan man göra det på ett bra sätt. Yes, det kan man.