NÄR VI TAPPAR DET.

FÖRÄLDRAKURS, FÖRÄLDRATIPS, RELATION

Jag har stängt in mig, avbokat flera möten i veckan, för att skriva. Jag jobbar på min webbkurs – det är så mycket jag vill täcka in, och det tar sån tid. Ett stort gäng böcker ligger uppslagna, med hundöron och understrukningar. Det område jag skriver om idag – och den bok som jag hämtat en del ur och framförallt vill jag tipsa om – är: When your kids push your buttons – and what you can do about it (av Bonnie Harris). Den handlar om tja, när vi kokar över.

För visst är det väl så. Att barnen kan få oss att se rött. Vi tappar det.

Varför gör vi det? När vi vet att vi borde bete oss mer vuxet, mer som föräldrar. Och inte som hormonstinna tonåringar, eller övertrötta småbarn. Herregud, det var ju bara lite mjölk som någon råkade spilla ut. Hur kan vi bli SÅ arga?

Barn framförallt våra egna kan plocka fram det värsta i oss. Autopiloten slås på och vi kan liksom inte kontrollera skeendet. Förutom att vi kan det. Och vi måste göra det. Inte där och då, för när vi är mitt i tumulten kan vi inte tänka klart. Vi måste backa bandet eller snarare förbereda oss inför nästa gång som barnen “push our buttons”. Lugn, du kommer troligen få prova på redan imorgon igen. För ofta är det samma mönster som upprepar sig. Det är samma saker som retar gallfeber på oss (någon uppkäftig unge), samma saker som får oss att tappa det (när det ska krånglas med ytterkläderna när vi har svinbråttom).

Tyvärr är det inte barnens beteenden vi ska titta på och försöka ändra på. Utan vi måste börja med oss själva. För att stoppa en uppåtgående spiral, är det alltid föräldern som är den första som måste stoppa eller ändra sitt sätt att agera på inte reagera. Man kan inte förvänta sig att barnet ska bete sig som en vuxen och vara den kloka.

“If there is anything that we wish to change in our children, we should first example it and see whether it is not something that could better be changed in ourselves”. Sa Carl G Jung.

Och allt det här vet vi ju redan, men för att komma vidare och bryta trista mönster och istället sätta vårt föräldraledarskap i första rummet, så behöver vi ta en titt på de situationer eller beteenden som triggar oss så.

Tipset! När du har en lugn stund ställ dig dessa frågor:

  • Vilka beteenden hos dina barn får dig att se rött?
  • Vad händer i dig och hur reagerar du då?
  • Finns det någon särskild tid på dagen, några särskilda tillfällen som det ofta går snett?
  • Finns det några uppenbara anledningar till varför barnen tjatar, gnäller eller ”ställer till det” – och finns det några uppenbara anledningar till att du tappar kontrollen?
  • Hur kan du ta hand om dig själv bättre och vad kan du göra redan idag för att undvika att hamna i samma fälla igen?

För visst är det så att saker som har hänt tidigare under dagen – ett otrevligt mail, en påflugen svärmor eller att du är irriterad på dig själv för att du tryckte i dig en kexchoklad på vägen hem – kan leda till att du snäste av ditt barn? Barn är ju trots allt barn som vi har ansvaret för att träna, vägleda och lotsa rätt, utan att vi blir onödigt arga eller irriterade.

Well, nu måste jag fortsätta jobba på min webbkurs. Hör av dig om du har frågor →

 

 

 

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.

läs mer