VARFÖR ÄR VALPKURSER ÄR MER OKEJ ÄN FÖRÄLDRAKURSER?
Folk som blir hundägare för första gången brukar inte dra sig för att gå en valpkurs. Blir man befodrad och får plötsligt personalansvar skickas de flesta på chefsutbildning. När vi väntar barn suger vi i oss all information inför den stundande förlossningen, och drar gärna med oss vår partner på profylaxkurs eller annan förlossningförberedande kurs.
Men när man väl har sitt barn, så förväntas man bara veta hur det ska gå till. Kanske får man lite hjälp på traven där i början med amning från gulliga barnmorskor. Men sen då? När barnet sover hela natten och blivit blöjfri – då börjar ju de riktiga utmaningarna.
Hur gör man bäst när …
- … storasyster gång på gång knuffar och biter lillebror, fast hon är stor nog att veta att så beter man sig inte.
- … det ständigt ska krånglas på mornarna. De ska absolut ha princessklänningen på, de vill absolut inte äta den frukost du tagit fram, de vägrar borsta tänderna, överdragsbrallorna är en ständig kamp, och så blev ni sena igen.
- … 7-åringen har absolut inget tålamod och kan inte sitta still och göra sina läxor, trots att vi mutar och mutar.
- … barnen kommer aldrig när vi ropar att det är mat. De kan inte slita sig från sina iPADs. Vore så skönt att slippa tjata.
- … 5-åringen har plötsligt blivit supermammig och storgråter vid varje lämning, fast han trivs så bra på dagis.
- … 9-åringens bästa kompis har bytt skola och känner sig nu väldigt ensam på skolan, och vill bara vara själv på sitt rum.
Ja, du ser. Det finns en mängd mer eller mindre allvarliga – men ack så krävande – situationer som vi föräldrar behöver hantera (och lära våra barn att hantera), varje dag. Och vi står lite handfallna. Vi vet att vi borde ha bättre tålamod, men vi blir så himla känslomässigt engagerade, de är ju våra barn. Hur gör vi bäst? Utan att tjata ihjäl oss. Reta gallfeber. Ryta till. Få dåligt samvete. Osv.
Det är nu vi behöver en föräldrakurs
För oss mammor och pappor med barn som nu blivit över 3 år kommer in (men barnen kan likaväl hunnit bli tonåringar). Det är vi som behöver stöd, pepp och tips för ett bättre fungerande hemmaliv och veta hur man bäst skapar en nära, respektfull relation med sina barn så att de vågar öppna upp. Och ge dem de bästa förutsättningar för att de ska vara fortsatt trygga, glada, säkra och för att kunna hantera tuffare utmaningar när de väl kommer.
Som vilken kurs som helst
Det finns några grundprinciper så som jag ser det, som vi alla skulle behöva ha i ryggraden. Som vi alltid kan plocka fram när situationen kräver. Tänk dig att dessa grundprinciper skulle:
- minska syskongräl
- få barnet att lyssna
- få barnet att ta mer ansvar och hjälpa till
- förstå varför beter sig som det gör – och stoppa oönskade beteenden (som att slänga i dörrar, aldrig plocka upp efter sig, krångla vid matbordet, klänga sig fast vid våra ben, vara uppkäftig etc etc)
- få barnet att prata mer med oss så vi fick vara med delaktiga i deras liv
Vore inte det guld att få ta del av dessa “verktyg”? Det är ju inget “fult” i att inte ha alla svaren eller få hjälp på traven. Vi blir ju föräldrar tillsammans med våra barn och kan inte utbilda oss i föräldraskap – men vi kan behöva tips och råd. Det handlar inte om att vi är dåliga föräldrar som inte känner att vi alltid klarar av vardagen på bästa sätt (herregud vi är ju sönderstressade men gör så gott vi kan). Det handlar heller inte om att du har problembarn. Det här är vår tids vardag. Där vi söker hjälp och tar emot hjälp för allt möjligt, förutom kanske just det viktigaste vi har: våra älskade barn. Dags att ändra på det!
Hitta svaren i böcker, poddar, min pblogg & mina kurser
Det finns massor av bra böcker (ska lista mina favoriter i ett annat inlägg). Det finns en bra podd, Kära barn, som svarar på många av våra vanligaste dilemman. Och själv försöker jag skriva om det jag upplever att många av oss behöver tips och råd kring, här på bloggen. Och så kursen: föräldrakursen som kanske borde vara lika självklar som valpkurser och chefsutbildningar – nu när vi inte lever på släktgårdar längre med gammelfastrar, mormödrar och kusiner som kan rycka in och med sitt självklara, erfarna vis stötta oss när vi själva blir föräldrar. Jag håller små workshops hemma, lär mer här, och jag jobbar på en webbkurs så att alla kan få ta del av dessa självklara grundprinciper för ett hälsosamt, harmoniskt och hållbart föräldraskap.
Ladda gärna ner min e-bok helt gratis här nedan ↓
NÄR BARNEN STRULAR. OCH DU BLIR TOKIG.
Ladda ner denna e-bok helt gratis och lär dig hantera barnens gnäll, tjat & bråk på nolltid.
DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA
OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR
Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.
WEBINARS ATT TITTA PÅ NÄR DET PASSAR DIG
Fyra viktiga webinars om barns självkänsla, att skapa en enad front som föräldrar, hantera utbrott och få barnen att lyssna och ta ansvar. Beställ och titta på när det passar dig. Endast 100 kr för en föreläsning, eller 300 kr för alla fyra!
EN PYSSLIG SKRIVBOK FÖR BARN
Om du hade en superkraft, vilken skulle det vara? När händer det att du känner dig orolig och nervös? Den typen av frågor kan ditt barn svara på (tillsammans med dig) i en ny skrivbok för barn. Er relation kommer troligen stärkas och ditt barn kommer känna sig säkrare. Köp idag!