FÖR MYCKET SKÄRMTID? EXPERTERNA VÄGLEDER RÄTT.

AKTIVITETER, EXPERTER, FÖRÄLDRATIPS, NÄTVETT, SKÄRMTID

Det är allt mer tydligt att våra barn inte bara lever ett liv på klätterställningar eller med klippdockor. De lever också sitt liv på nätet. En Tik tok-video som filmas och läggs ut och får en massa (eller inga) likes. En Snapchat-konversation om vem som är snyggast i klassen. Eller töntigast. En fiende som skjuts ner i Fortnite men “det är inte på riktigt, mamma”. Skärmtid är ett ord vi knappt använde för bara några år sedan, men som nu är på allas läppar. Hur mycket tid på nätet är egentligen vettigt? Experterna delar med sig av sina tips.

Först lite snabbfakta: Tre av fyra barn mellan 9 och 12 år använder internet dagligen. Drygt hälften av dessa barn använder sociala medier (Snapchat och Instagram är vanligast). Nästan sju av tio barn mellan 6 och 17 år spelar dataspel regelbundet. I genomsnitt spelar barn omkring tio timmar varje vecka, men många spelar mer än så. (Källa: surfalugnt.se)

Okej, så vad tänker vi då kring skärmtid? Ställ dessa frågor till dig själv för att ta tempen på din magkänsla och dina värderingar:

  1. Är det ett problem? Många unga har sina kompisar på nätet och att spela tillsammans kan vara både kul och socialt. Men om spelandet går ut över barns sociala liv, om sömnen blir allt mindre och sämre och om barnet blir aggressivt när det förlorar eller inte får spela så mycket det vill – då är det nog en klok idé att göra något åt det!
  2. Titta tillsammans. Visa intresse för den värld som barnet lever i på nätet. Be ditt barn visa hur Fortnite funkar och vad barnen skriver till varann på Snapchat (inte minst för att kolla tonen, men snoka aldrig). Be ditt barn visa hur man gör en musikvideo och lägger ut. Var nyfiken! Barn gillar att visa vad de kan och få dela med sig. Och om det är något de inte vill visa handlar det troligen om något som är skämmigt, något de tror att du kommer ogilla och då kan det vara vettigt att prata om det. Inte tillrättavisa! Och inte ta mobilen ifrån dem.
  3. Sätt gemensamma gränser. Barn följer lättare regler om de får vara med och bestämma. Hur mycket skärmtid tycker de själva är rimligt? Kompromissa. Och låt barnet gärna förhandla för sin sak, det är en viktig lärdom (utan att vi för den sakens skull behöver lägga oss platt). Men kom ihåg att det är vi vuxna som bär ansvaret och bäst vet vad ditt barn mår bra av.
  4. På med föräldrakontrollen. Låt ditt barn veta att du satt in föräldrakontroll på skärmarna och prata om varför vissa sajter, appar och spel inte är lämpliga för barn.
  5. Stå på er. Barn vet ofta vad de har lust till men sällan vad de har behov av. Där kommer föräldraledarskapet in – att våga vägleda barnen rätt, utan att ge efter när våra värderingar eller magkänsla säger något annat än vad “alla andra föräldrar” tillåter.
  6. Hitta på saker tillsammans. Se till att äta middagar ihop, snacka om dagen, dela med dig av vad som hänt dig under dagen. Aktivera eventuella skärm-addicts genom att köra en badmintonmatch på gräsmattan eller i någon hall – eller vad vet jag!
  7. Köp & läs Maria Dufvas böcker Värsta bästa nätet och Mitt barn på nätet.
Vill du bolla dessa viktiga frågor om skärmtid och barns liv på nätet. Hör gärna av dig till mig här.

DU KANSKE ÄVEN VILL LÄSA DETTA

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

OKRÅNGLIGT – 50 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR

Förr skulle barn fostras att lyda och uppföra sig rekorderligt, annars åkte de på stryk. Sedan blev det lite mer laissez-faire – barnet gavs eget ansvar utan rutiner eller gränser. Efter det började vi curla, så att ingen ska kunna säga att vi inte funnits där för barnen. Men vad är egentligen den sundaste föräldrastilen? En hint: tänk hur en riktigt jäkla bra chef är.

läs mer

DET SENASTE FRÅN INSTAGRAM